Online zavar a vasárnapi zárva tartásban

A jogszabályban óriásiak a kiskapuk

Néhány kereskedő várta, de nem ad ki a kormány a vasárnapi zárva tartás részleteit tisztázó rendeletet sem. Maradnak a törvény szigorú rendelkezései, és egyelőre az üzletek is óvatosak a kormánnyal: a hétvégi házhoz szállításról nagyjából lemondtak, pedig a jogszabályban óriásiak a kiskapuk – olvasható a Világgazdaságban.

  „A kormány úgy döntött, nem alkot rendeletet és így nem bővül tovább a kivételek köre. A vasárnapi pihenőnapra vonatkozó törvény március 15-én hatályba lép.” – egyértelműsítette Világgazdaság kérdésére válaszolva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy milyen jogszabályokból kell kiindulni a kereskedőknek három hét múlva. Néhány boltos még a kabinet múlt heti ülése után is reménykedett abban, hogy valami eligazítás csak megjelenik, lesz végrehajtási rendelet, amely a részleteket pontosítja, ha nem enged is több kívételt.
 
  A kereskedők most kénytelenek alaposabban megismerkedni a törvény szövegével, feltéve, ha nyitva lennének a zárvatartás hivatalos idejében, vagyis hétköznap 22 óra után, illetve vasárnaponként. A jogszabály az üzlethelyiségeknél viszonylag egyértelműen fogalmaz: ha a tulajdonos szolgál ki és az üzlet nem nagyobb kétszáz négyzetméternél, akkor nyitva lehet lenni . Alkalmazott nem lehet a boltban, csak “segítő családtag”, ám az már nem derül ki sehonnan, hogy ki minősül ilyennek. A fogalmat meghatározó szabályt ugyanis 2012-ben egy szigorító adócsomag kivette a magyar jogrendből.
 
   Még nagyobb a zűrzavar az online kereskedőknél. A kormányzat mindezek alapján úgy értelmezte a jogszabályt, hogy vasárnap és éjjel az online felületeket ugyan nyitva lehet tartani, de a megrendelést a zárvatartási időszakon belül nem lehet kiszállítani. Az álláspontot korábban vitatták többen is, hiszen ez alapján a futárszolgálatokat is szabályozná a kormányzat. A kereskedők azonban tudomásunk szerint nem vitatkoztak tovább: ma már nem tervezi senki, hogy bevezetné a vasárnapi házhozszállítást.
 
  Ez nem nagy vállalás, hiszen a legtöbb online üzlet eddig is munkanapokon vitt ki bármit is – egyedül a Tescónál  volt elérhető vasárnap is a házhozszállítás. A cégnél jelenleg március 14-ig lehet foglalni időpontokat, de úgy hallani: a társaság azt követően nem szállít majd házhoz vasárnap. A többi vállalkozás sem. Inkább úgy próbálják a vasárnap megnyíló piacot megszerezni, hogy felgyorsítják a feldolgozást: a hétvégén kiszemelt áru eddig jó, ha kedden odaért a megrendelőhöz, most az a cél, hogy már hétfőn ki tudják vinni.
 
   Pedig a törvény simán megkerülhető volna. Az NGM szerint ugyanis azok kiszállíthatnak a zárvatartási időszakban, amelyek nyitva lehetnek. Ezek a benzinkutak, a piacokon áruló cégek és a világörökségi területen működő boltok. Utóbbi – mint már megírtuk  – a teljes belvárost is jelenti. Vagyis: azok a szerencsés virtuális üzletek, amelyek raktára piacon vagy a belváros egy pincéjében van, kiszállíthatnak vasárnap is, ugyanúgy, ahogyan az ottani élelmiszerboltok is.De miután világörökségi terület Hollókő, az Aggteleki-karszt, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Puszta (K-kultúrtáj), a Fertő-tó, valamint a Tokaj-hegyaljai borvidék is, elég jó országos hálózatot lehet létrehozni ezeken a területeken.

Forrás: Világgazdaság