Már érzik a szakemberhiányt

Elindult a verseny a minőségi munkatársakért

 Pontatlan skill meghatározással, vonzó munkaadói márka menedzsment hiányában és mobileszközökre szabott hirdetések nélkül az ügyfélkapcsolati szakma, főként az ssc-szektor elveszítheti a releváns jelöltek érdeklődését - derül ki a Profession.hu negyvenezer álláskeresőt megszólító felméréséből.

  A kiélezett versenyhelyzetben lévő hirdetők az álláskeresői bizalom megnyerésére nagyobb hangsúly fektetnek, eredményesebben vonzzák magukhoz a minőségi munkaerőt. Ebben kiemelt szerephez jut a munkaadói márka menedzsment és az aktív munkáltatói hozzáállás.
 
   A Magyarországon megtelepült üzleti szolgáltatóközpontok (shared services center - ssc) jellemzően fiatalokat, illetve idegen nyelveket jól beszélő munkavállalókat foglalkoztatnak, akik elvárják az álláspiac technológiai támogatottságát. Bár a jelöltek ötöde már okostelefon segítségével keres, a nemzetközi tanulmányok azt igazolják, hogy munkaadói oldalon még nem látszik kellő tudatosság az egyre terjedő mobilhasználati szokások követésére - véli Tüzes Imre, a Profession.hu ügyfélkapcsolati és operációs vezetője.
Már érzik a szakemberhiányt az ssc-k
 
   Az állásportál adatai alapján a hazai kínálati piac bővülését nem követi a keresleti oldal növekedése és vannak olyan területek (ilyen az ssc-szektor is), ahol - a fluktuáció fokozódása mellett - szakemberhiány jelentkezik. Elindult a verseny a minőségi munkatársakért, ahol előnyhöz azok a vállalatok jutnak, akik megértik és attraktív hirdetésekkel, erős munkáltatói márkával szólítják meg az aktív álláskeresőket, valamint proaktív módszerekkel mozgósítják a passzív jelölteket.
 
  Az ssc-knél a munkatársak megtartása kiemelt prioritás. A versenyképes bér mellett megtartó erejű a nyelvi továbbképzés, a kialakult életritmushoz igazodó munkaidő (főként az egyetem mellett munkát vállalók körében) és az önéletrajzban később jól mutató pozíció-megnevezés. A belső karrier-spirál és a kreativitást igénylő, magasabb komplexitású feladatok opciót nyújthatnak a fejlődni vágyó munkatársak számára a fluktuációval szemben, amely jelenleg átlagosan 35-45 százalék között mozog.
 
  Az individuális szerepek helyett a jól szervezett, stratégiai célokra fókuszáló, csapatokká alakuló szervezetek működhetnek eredményesen a hazai piacon. Ehhez a vezető utánpótlás- és képzés kiemelt kezelésére is szükség van, amely Szabó Tímea, a Partnering Central Europe ügyfélkapcsolati tanácsadója szerint még nem alakult ki a hazai ssc-szektorban.