Nem mindenkinek éri meg lemondani a hálapénzről

Először egyenlő hozzáférést kellene biztosítani az egészségügyi ellátásokhoz

 A hálapénzes szakmákban szinte bizonyosan nem érné meg az orvosoknak, ha a béremelésért cserébe vállalnák, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát – mondják a Világgazdaság által megkérdezettek szakemberek. Pedig az egészségügyi kormányzat ezt várná el, és hogy itthon maradjanak a doktorok közalkalmazottként. Zombor Gábor államtitkár részleteket nem árult el, így csak ennyit tudni, illetve hogy március 31-ig a kormány elé kell vinni az újabb bérrendezési javaslatot.

   A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint az orvoskar egyik feltételt sem fogja vállalni. A Magyar Rezidens Szövetség a röghöz kötést utasítja el teljes egészében. Dénes Tamás elnök emlékeztetett rá, hogy a szakorvosi ösztöndíj először éppen ezért végződött kudarccal. Azt a kitételt, hogy nem fogadnak el hálapénzt, a rezidensek most is támogatják, ha ezzel egy időben a szakorvosok bére nettó 100, az adjunktusoké 150 ezer, míg a főorvosoké 200 ezer forinttal emelkedik, és a kormány rögtön melléteszi a fizetésemelések folytatására tett vállalásait is.
 
  Kovácsy Zsombor orvos, jogász szerint ugyan örvendetes, ha az orvosok bére növekszik, és a paraszolvencia elleni közdelem is fontos, de a hálapénz megszüntetésének van a tervezettnél célravezetőbb módja is. Először is egyenlő hozzáférést kellene biztosítani az egészségügyi ellátásokhoz, mert jelenleg a betegek döntően a biztonságukat akarják megvásárolni a paraszolvenciával egy bizonytalan rendszerben. Másrészt – szemben a jelenlegi törekvésekkel – legálisan lehetővé tenni a fizetős szolgáltatásokat az állami egészségügyben. Harmadrészt olyan felvilágosító kampányokat indítani, amelyek egyértelművé teszik, hogy a hálapénz rendszere korrupció. Csupán a szerződéstől várni azonban a paraszolvencia megszűnését olyan, mintha a bűvös kockának csak az egyik oldalát raknánk ki, és azt várnánk, hogy közben a többi magától kijön – fogalmazott.
 
Forrás: Világgazdaság