Egy buszsofőrt kirúgtak a sztrájk miatt Győrben

Nem kapták meg havi fizetésüket a megszokott időpontban

A 22 sofőr akcióját elsődlegesen az váltotta ki, hogy a megszokott időpontban nem kapták meg havi fizetésüket – tudta meg a kisalfold.hu.

  Azonnali hatállyal megszüntették a munkaviszonyát annak a buszvezetőnek, aki a nem egész két héttel ezelőtti munkabeszüntetést tevékenyen irányította közlekedési társaság szerint. A többi vezetőt a szakszervezet és a menedzsment közti tárgyalás eredményeként nem vonták felelősségre, fizetniük sem kell.

  Mint megírtuk, Győrben február 11-én 04.30- 05.35 óra között 26 helyi buszjárat maradt ki a munkamegtagadás miatt. A 22 sofőr akcióját elsődlegesen az váltotta ki, hogy a megszokott időpontban nem kapták meg havi fizetésüket. A munkáltató technikai okokra hivatkozott, és ezt alá is támasztotta, hogy 11-én a fizetések megérkeztek a munkavállalók számlájára. A megmozdulásról a KKSZ Kisalföld Volán Alapszervezetnek tudomása nem volt - tudatta Takács Erika szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy a vizsgálat szerint az akció nem volt jogszerű.

   - Az akciót szervező, és tevékenyen irányító autóbuszvezető kolléga munkaviszonyát a munkáltató azonnali hatályú felmondással megszüntette. A többi résztvevő esetében – a 02.24-el bezárólag felvett jegyzőkönyvek alapján – megállapítható volt a befolyásoltság és a megtévesztettség, nem tudták milyen jogi és anyagi felelősséget vonhat maga után a munkavégzés jogszerűtlen megtagadása. A KKSZ részéről – beleértve szakszervezetünk országos, felső szintű vezetését is – az esemény kapcsán folyamatos volt a kapcsolat- tartás az ÉNYKK Zrt menedzsmentjével. A végeredménnyel összességében elégedett a szakszervezet, mert a munkáltató írásbeli figyelmeztetéssel zárta a történteket, az érintettek anyagi felelősségre vonása nélkül - közölte a KKSZ vezetője.
 
Forrás: kisalfold.hu