Ledöbbent cégek, sehol nem kellenek a minimálbéres állások

Három műszakos munka nettó hetvenezer forintért

Munkát találni nem könnyű. A munkaerő-közvetítő cégek képviselői azonban azt állítják, mindez nem lehetetlen, sőt: aki dolgozni akar, biztosan el tud helyezkedni, bár lehet, nem álmai állásában – írja a szoljon.hu.

   – Lehetetlen rövid időn belül munkát találni! – állítja a kunszentmártoni Kovalik Árpád. – Bádogos végzettségem van, de a biztonsági őr képesítést is megszereztem. Fél éve keresek munkát, reménytelenül – mondja a férfi. Szerinte gondja nem páratlan.

   – Tévhit, hogy nincsen állás hazánkban. Inkább munkaerőhiánnyal küszködünk – mondja Torma Erika, a Clean Star Complex Kft. munkatársa. – Aki akar dolgozni, el tud helyezkedni! Nemrégiben Besenyszögön járt munkaerő-kölcsönző cégünk, ahol egy szolnoki székhelyű üzembe kerestünk dolgozókat. A polgármester ötven munkanélküli lakost értesített ki, hogy jelenjen meg a tájékoztatón. Huszonöten voltak jelen, végül egyetlen dolgozó sem jelentkezett a meghirdetett állásra. Pedig teljes útiköltség-átvállalást, bejelentett állást, étkezést ajánlottuk fel – mondja Erika, aki szerint először fejben kell eldönteni mindenkinek, akar-e dolgozni egyáltalán vagy sem.

   – Remek állásom volt a kétezres évek elején. A válság miatt azonban elbocsátottak, egyik napról a másikra lettem munkanélküli. Hiába voltam korábban vezető beosztásban, az élet rákényszerített, hogy elmenjek talicskát tolni egy építkezésre. A munka nem szégyen – meséli Takács Zoltán, aki nem mellesleg ma már szintén a munkaerőközvetítő cégnél dolgozik vezető beosztásban. Azt mondja, nem mindenki vélekedik azonban így az országban.

   – Valóban elgondolkodtató, hogy érdemes-e dolgozni akkor, amikor egy gépsor melletti, három műszakos munka után nettó hetven ezer forintot lehet hazavinni – ezt már egy Szolnokon élő hölgy mesélte. – Egy 50 kilométerre lévő gyárban dolgozom, reggel négykor kelek, sokszor éjszaka-hétvégén is dolgozom. Nincs családi életem, nem vagyok a gyerekekkel, hétről hétre élek. Ha elmennék közmunkásnak, csak húszezer forinttal keresnék kevesebbet.

   – Munkanélküli lakosaink egy része ezért marad helyben, közfoglalkoztatottként – erősíti meg Szendreiné Kiss Erzsébet, Tiszainoka polgármestere. Hozzáteszi, a közmunka egyszerűbbé tette az emberek dolgát, akik még a kevesebb bért is vállalják a kényelemért.
Úgy tűnik, a minimálbért fizető munkaadóknak manapság valóban nincsen könnyű dolguk, ha munkaerőt keresnek.
Torma Erika szerint sokszor már a munkakeresők megjelenése, viselkedése is tükrözi az „akarást” vagy éppen a „nem-akarást”. 
Persze a munkavállalónak is vannak jogos igényei és fenntartásai a munkaadókkal szemben.

   – Én például munkakeresésnél mindig megnézem, hogy utalással vagy készpénzzel fizetnének-e – mondja Kovalik Árpád. – Ha az utóbbival, megvan az esély arra, hogy egyszercsak nem kapom meg a fizetést. Az utalás mindig nyomon követhető, biztonságérzetet ad. Az is kérdés, határozott vagy határozatlan munkaviszonyt kínálnak-e. Ha határozottat, még hitelt sem vehetek fel. Vajon fizetnek-e a bejárásnál? Jogszabály szerint ha nem helyben van a munkahely, a bérlet értékének 86 százalékát a munkaadónak kell állnia. És a legfontosabb: a szerződést még a munkábaállás előtt alá kell írni, mert felmerülhet a gyanú, hogy feketén alkalmaznak.

   – Ezért érdemes munkaerőközvetítő-céget felkeresni, hiszen ott nem árulnak zsákbamacskát: minden egyértelmű és tiszta – zárja beszélgetésünket Torma Erika.
 
Forrás: szoljon.hu