11 ezer új munkanélküli lett hirtelen

Éves szinten jól állunk még

 Bár hirtelen 11 ezer fővel ugrott meg a munkanélküliek száma, valójában ezen egyáltalán nincs mit csodálkozni – olvasható az mfor.hu oldalán.

  A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint a munkanélküliek 11 ezerrel többen lettek egy hónap alatt, 330,2 ezer főt közölt a KSH.
 


  A növekedésben azonban lényegében semmi meglepetés nincsen. Egyrészt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai már arra engedtek következtetni, hogy az állami támogatással létrejövő munkahelyek számának jelentős csökkenése kevesebb embernek biztosít részvételt a közfoglalkoztatásban. Ez pedig a munkanélküliséget növeli.
 
  Másrészt pedig a munkaerőpiac az év ezen szakaszában rendre a „csúnyábbik” felét mutatja, vagyis a szezonális mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek hiánya a foglalkoztatottságot csökkenti és növeli a munkanélküliek számát. Előző év azonos időszakához képest azonban a munkanélküliek száma 39 ezer fővel alacsonyabb most.
 
  Így a munkanélküliségi ráta is a decemberi 7,1-ről 7,4-re emelkedett, amivel a második egymást követő hónapja nő a munkanélküliség. A helyzet azonban a következő hónapokban minden bizonnyal újra javulni fog, ahogy beindulnak a közfoglalkoztatási programok, és ahogy megnyílnak a magánszektorban is a mezőgazdsasághoz, építőiparhoz kötődő munkalehetőségek. Egy évvel ezelőtt a munkanélküliségi ráta még 8,8 százalékos volt.
 


Kicsit csökkent a foglalkoztatottság, de éves szinten jól állunk még
 
  A fent vázolt folyamatok eredőjeként decemberhez képest 14,7 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma, 4,127 milliót közölt a statisztikai hivatal. Előző év azonos időszakához képest azonban ez a szám továbbra is 140,6 ezerrel jelent több dolgozót.
 


  A foglalkoztatási ráta 54,6 százalék lett az előző havi 54,6 és az előző évi 52,5 százalék után.
 
Forrás: mfor.hu