Vasárnapi bérpótlék: ez a 100 százalék nem az a 100 százalék

Nehezen követhető, kinek mennyi jár majd

Nehezen követhető a kormánypárti törvénymódosító javaslatokból, kinek mennyi bérpótlék járna vasárnap. A vs.hu megpróbálkozott a megfejtéssel. El a kezekkel a vasárnapi bérpótléktól!” – üzente a Fidesznek az LMP, amely szerint a napokban benyújtott törvényjavaslatában Szatmáry Kristóf fideszes képviselő elvenné még azt az 50 százalék vasárnapi pótlékot is a kiskereskedelemben dolgozóktól, amely a hatályos törvény szerint járna nekik.

   „Újra bebizonyosodott, hogy az LMP csak az egyes törvényjavaslatokat képes figyelni, és összességében nem képes értékelni az egyes eljárási folyamatokat és javaslatokat” – vágott vissza közleményében a Fidesz. A párt szerint, ha az LMP-frakció a korábban benyújtott kormánypárti javaslatot együttesen értékelte volna az újonnan benyújtott kormánypárti javaslattal, akkor világosan láthatná, hogy a két javaslat összefügg, és együtt értelmezendők. Ennek alapján egyértelmű, hogy a 100%-os bérpótlék mindenkinek jár, akinek azon az öt vasárnapon kell dolgoznia, amikor a törvény lehetővé teszi a munkavégzést – közölte a Fidesz, értelemszerűen a kereskedelmi ágazatra gondolva, hiszen más ágazatokban egyébként nem tilos a vasárnapi munka.
 
   Az MSZP is megszólalt az ügyben. A szocialisták azt javasolják, hogy ne csak a kereskedelemben dolgozók kapjanak dupla pénzt – azon az évi néhány „munkás” vasárnapon –, hanem mindenki, aki bármely ágazatban vasárnap dolgozik. Ha azt vesszük, hogy a szocialisták ugyanerről december elején már benyújtottak egy módosító javaslatot, ám azt a kormánypárti többség nem vette napirendre, az indítvány elfogadására kevés az esély.
 
Forrás: vs.hu