Több száz munkahely is veszélyben foroghat a Buda-Cash/DRB-botrány miatt

Az érintett vállalkozások nagy többsége nem jutott hozzá pénzéhez

Több száz munkahely is veszélyben foroghat a megyében a Buda-Cash/DRB-botrány miatt. A vállalkozók szerint sok múlik azon, mikor kapnak segítséget. Addig a jó üzleti kapcsolatok menthetik meg őket – tudta meg a bama.hu.

   Keserédesen jegyezte meg hétfőn lapunknak az egyik DRB-s vállalkozói számlával rendelkező baranyai cég vezetője, hogy most válik el a tüdő a májtól, avagy: most derül ki, hogy a korábban remeknek gondolt üzleti kapcsolataik valóban olyan kölcsönösen jók-e, ahogyan sejtették. Ezt a filozófiát mások is osztották, és a többségnek eddig maradéktalanul jók a tapasztalataik.
 
   Arról van szó, hogy az érintett vállalkozások nagy többsége nem jutott hozzá pénzéhez, amelyekkel viszont a napi utalásokat, megrendeléseket kellett volna rendezni, s amelyek ahhoz kellenek, hogy megrendeléseket tudjanak teljesíteni. Ha ez nem sikerül, akár elbukhatnak megbízásokat, sőt a legrosszabb forgatókönyv szerint leépítésekre kényszerülhetnek, vagy akár csődbe is juthatnak.
 
   Hangsúlyozzuk, hogy mindez a legrosszabb esetben lehetséges, egyöntetűen mindenki azt mondta, hogy a legfontosabb most az időtényező: mikorra kapnak segítséget, mikor kaphatják meg a pénzüket.
 
   A DRB-s vállalkozói bankszámlával érintett baranyai cégek között több siklósi és villányi borászat is van, amelyeknek most permetszert, üzemanyagot kellene venniük, a folyamatban lévő metszési munkákat kifizetni. Tudunk olyanról, akinek hordóban álló tételeket kellene lepalackoznia, és leszállítania.
 
   Érintett egy, a területen működő nagyobb építőipari vállalkozás is értesüléseink szerint, de egy nagy húsipari cég is, nagy összegekkel. Hallottunk olyan vendéglátós szállásadóról, akinek szintén jelentős összeg volt a számláján, ráadásul elnyert és kifizetett uniós támogatás is. A tét nagy, több száz ember állása forog veszélyben.
 
A Szigetvári Takarék fizet
 
   Az MNB a Szigetvári Takarékot kérte fel arra a térségben, hogy a Takarékbankon keresztül, annak tagjaként legyen majdan az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA kifizetője. Mint az az elmúlt napok híreiből ismert lehet, az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre – beleértve a lakossági és a vállalati megtakarításokat is – a törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig (100 ezer euróig) kárkifizetést teljesít. A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél gyorsabban is fizetett a betéteseknek, így itt is van remény erre.
 
Hír és cáfolat
 
   A napokban több ízben is felröppentek később cáfolt hírek azzal kapcsolatosan, hogy ez vagy az a takarék érintett a takarékból bankká alakult DRB ügyében. A takarékoknál elhelyezett megtakarítások a takarékok új garanciaközösségének köszönhetően 2014 decembere óta teljes biztonságban vannak: a takarékoknál elhelyezett betéteket az országban egyedülálló módon az
  Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is biztosítja. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozott takarék mögött egységesen mintegy 300 milliárd forintnyi tőke áll.
 
Kártya és hitel
 
   A kamara közbenjárására gyorsított eljárásban bírálják el azokat a Széchenyi Kártya-kérelmeket, amelyeket a DRB-ügy miatt pénzügyi nehézséggel küszködő vállalkozások kezdeményeztek. A Buda-Cash-botrány kapcsán kirobbant számlazárolások óta több kísérlet is indult a vállalkozások likviditási problémájának megoldására, több bank is új folyószámlahitel-konstrukcióval állt elő. A kamarai számítások szerint mindent egybevetve még mindig az állami garanciával nyújtott Széchenyi Kártya-hitel a legkedvezőbb és legolcsóbb megoldás, ezért javasolják új bankoknál új kártyák kiváltását az érintett vállalkozóknak.

Forrás: bama.hu