Program a gyakorlati tudást adó szakképzésért

Tizedikes diákok szerezhetnek tapasztalatot

A gyakorlati tudást adó szakképzés érdekében együttműködési megállapodást kötött kedden Békéscsabán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium (Békszi) vezetője és a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének.

    Az együttműködés célja, hogy a szakképzési iskola tizedik évfolyamos diákjai gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a Békés megyei agrárvállalkozásoknál, megismerkedjenek a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszerkészítés alapjaival. A későbbiekben pedig  szakácsként, cukrászként vagy vendéglátósként tudatosan használják a nemzeti, azon belül is Békés megyei értékeket, hungarikumokat - mondták el az együttműködés résztvevői a sajtótájékoztatón.  
 
  Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke arról beszélt, hogy a Viharsarok Magyarország
éléskamrája, a kamarának pedig kötelessége felkarolni és koordinálni azokat a programokat, amelyekkel megfelelő agrárgazdasági tudással rendelkező szakemberek kerülhetnek ki az iskolapadokból. Úgy fogalmazott: új gazdasági perspektíva nyitányát jelentheti a rég elfeledett hungarikumok újbóli felfedezése.  
 
   Mikulán Róbert, a Békszi vezetője beszédében kiemelte, hogy a képzés hosszú távú lehetőséget jelenthet a megyében működő vállalkozásoknak a piacszerzésre.

    Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke kifejtette: másfél évig készítették elő a programot, amelynek az is célja, hogy Békés megye hírnevét tovább erősítse.  
 
   A gyakorlati képzésre nagy hangsúlyt fektető program a jövő héten indul a tizedikes diákok számára, és felmenő rendszerben kívánják bevezetni a Béksziben.