Adventkor lesz csak duplabér vasárnap

A Liga szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul majd a bérpótlék ügyében

Csak március 15-e után fogadja el az Országgyűlés a vasárnapi duplabérről szóló törvényt, igaz, a legújabb verzió szerint az inkább adventi bérpótlékról szól majd. A Liga szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul majd a bérpótlék ügyében, szerinte ugyanis a tervezett rendelkezés is diszkriminatív less – írja a Világgazdaság.

  Nem foglalkozik a vasárnapi bérpótlék bevezetésével március 15. előtt az Országgyűlés – derül ki a benyújtott napirendből. Az előzetes tervek szerint a vasárnapra bevezetendő dupla bér ügyében csak a március 16-i héten hoznak döntést a honatyák, holott a jelenlegi verzió szerint a jogszabály ekkor már hatályba is lépne. Valójában azonban már ez a változat se él, a kormány új megoldást dolgoz ki.
 
 
  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már a múlt héten jelezte: a kabinet szándéka, hogy a duplabért csak azoknál a boltoknál vezessék be, ahol a zárva tartásról szóló törvény értelmében csak adventkor és az általuk választott napon lehet kinyitni – ráadásul ezeknél is csak ebben az időszakban. A kormányzat egy hétfői egyeztetésen azt jelezte: ilyen értelmű módosítással készülnek. Bár nem tudni, pontosan mivel.
 
   Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint alaposabb egyeztetésre lett volna szükség a vasárnapi zárva tartás ügyében, hiszen számtalan kérdés maradt nyitva, amit így menet közben kell majd rendezni. A szakszervezeti vezető szerint ugyan a munkavállalóknak érdeke a pihenés és a bérpótlék emelése is, ám az nem, ha a másik oldalon az intézkedés eredményeként elvesztik a fizetésük egy részét, vagy akár a munkájukat. A dolgozók például eddig 50 százalékos pótlékot kaptak vasárnap, most azonban ezzel a jövedelemmel nem számolhatnak majd. Nem tudjuk, hogyan reagálnak majd a munkáltatók az új szabályokra – mondta Sáling, aki fájlalta, hogy a változás akkor éri az iparágat, amikor más előírások szintén megnehezítik az ágazat helyzetét. Szerinte van, aki a zárva tartás miatt hosszabban lesz nyitva hétköznap és szombaton, és az emelkedő forgalomból átadja majd a jutalékot a dolgozóknak. Mások azonban nem hoztak ilyen intézkedéseket.
 
  A szakszervezeti vezető úgy véli, hogy a nyárig tarthat a kísérleti időszak, addigra kiderül, visszaesik-e az üzletek forgalma, mi történik a piacon, és ezt követően a tapasztalatok fényében pedig lehet hangolni a jogszabályon.
Dávid Ferenc , a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára viszont abban reménykedik, hogy a kormányzat visszavonja a jogszabályt, hiszen az irracionális, tönkreteszi a turizmust, a kereskedelmet.
 
   Szlovéniában egy év, Horvátországban fél év múlva vonták vissza a hasonló törvényt, a szervezet azonban népszavazási kezdeményezéssel is élt, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot. Dávid szerint ez természetes reakció, hiszen kisvállalkozói érdekképviseletként fel kívánnak lépni a tagságot sújtó jogszabályok ellen.
 
   Gaskó István a VOSZ népszavazási kezdeményezéséhez is csatlakozó LIGA szakszervezetek elnöke azt mondta: a bérpótlékról szóló rendelkezéseket meg fogják támadni az Alkotmánybíróságon, hiszen azok diszkriminatívak lesznek. Azoknak a kereskedelmi dolgozóknak ugyanis jár majd a száz százalék az adventi napokon, akik egyébként zárva tartó üzletekben dolgoznak, de azoknak nem, akik a kivételezett kör üzleteiben (benzinkutaknál, vagy patikákban, illetőleg a pályaudvarok vagy a belvárosi üzleteiben).

Szatmáry: szakmai alapú korrekciókról lehet még szó

A gyakorlatban sok kérdés elődőlhet, a kormányzati szervek pedig iránymutatással is segíthetik az eligazodást – véli Szatmáry Kristóf, a kancellária kereskedelem-politikával foglalkozó miniszteri biztosa. Szerinte a tapasztalatok fényében akár a jogszabályok is korrigálhatóak lesznek, amennyiben a vita szakmai alapon marad a kereskedőkkel.

– Miért gondolták meg magukat a bérpótlék ügyében?

– Az eredeti szándék nem változott, ám a jogi megfogalmazás bonyolultabb, mint vártuk. Azt szerettük volna, ha a kereskedelemben dolgozók azokon a vasárnapokon, amikor az üzletek nyitva lehetnek – adventkor és a boltok által választott egy vasárnapon – megkapják a dupla bérpótlékot. Ennek a bevezetését a Vállalkozók Országos Szövetsége javasolta, mi az ő megoldásukat vettük át. Időközben azonban kiderült, hogy a Munka törvénykönyvében egy ilyen módosítás hátrányosan érintene más szakmákat. Ezért változtattunk a jogszabály szövegén úgy, hogy az eredeti szándékokat tükrözze.

– A kormányzat szándékai nem mindenütt teljesen világosak a szereplőknek.

– A kormányzat iránymutatásokkal is segítheti és segíti is az eligazodást. Az új jogszabályok értelmezésénél mindig adódhatnak problémák, ám általában kialakul egy jogértelmezési gyakorlat, amit persze segíthetnek a hatóságok is. Természetesen lehet olyan helyzet, amikor reagálnunk kell, és ezt meg is teszük ha szükséges. Most is azért pontosítottuk a zárvatartási törvényt, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amikor az egyik szereplő – épp az, amelyik kis- és nagykereskedelemmel egyaránt foglalkozik – a többi lánccal szemben óriási előnyhöz jut a nem kellően precíz megfogalmazás miatt.

– A VOSZ szerint azonban a törvény koncepciója a rossz.

– Nem tartom helyes iránynak, amit a szövetség választott, hiszen ők a szakmai vita helyett egyre inkább politikai síkra terelik a vasárnapi zárvatartás ügyét. Nem véletlen, hogy a kezdeményezésükhöz a valódi szakmai szövetségek nem is csatlakoztak. Mindenki látja, hogy értelmes szakmai alapokon nyugvó párbeszédet lehet folytatni a kormánnyal – a VOSZ javaslatát is befogadtuk a bérpótlékról –, de zsarolni nem hagyjuk magunkat.
 
Forrás: Világgazdaság