Sztrájkra hangolnak a buszosok a Dél-Dunántúlon

3,4 százalékos keresetfejlesztést szeretnének

A héten megkezdi a sztrájkfelmérést a dolgozók körében a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. A bértárgyalás legújabb fordulóját szerdára tűzték ki a kaposvári központú regionális tömegközlekedési vállalatnál – írja a sonline.hu.

   Legutóbb pénteken ültek tárgyalóasztalhoz a felek, a zrt. képviselői ekkor 2,2 százalékos béremelésről szóló ajánlattal álltak elő, melyet az érdekvédők elfogadhatatlannak tartottak. – A bértárgyalást folytatjuk, s ezzel párhuzamosan az elégséges szolgáltatással kapcsolatos egyeztetés is tart – mondta lapunknak Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke. – A munkáltató most dolgozza ki azt a menetrendet, hogy az esetleges leállás idején melyik járatok közlekednek majd.

   Dobi – a minap bejelentett MÁV 3,4 százalékos keresetfejlesztésre utalva – aláhúzta: a közúti tömegközlekedési vállalatok esetében sem lehet ez alá menni. Ha a vasúti dolgozók megérdemelnek ekkora bérnövelést, akkor az autóbuszos cégek alkalmazottainak is jár ennyi. Amennyiben nem tudnak megállapodni béremelés-ügyben a munkáltatóval, akkor a héten megkezdik a sztrájk felmérést a dolgozók körében. Elsősorban autóbuszvezetők, illetve autószerelők részvételére számítanak, Somogyon kívül Tolnában és Baranyában is beszüntethetik a munkát március 23. és 28. között. Dobi István elmondta azt is: az a dolgozó, aki a sztrájk miatt jelentős bérkiesést szenved el, segély címén támogatást kérhet a szakszervezeti sztrájkalapból.

  A sztrájk támogatottság korábban nagyjából 70 százalék volt, hasonló hozzáállást várnak ezúttal is. Dobi István kitért rá: a helyi szintű bérmegállapodás kimenetelét alapvetően befolyásolhatja az országos alágazati tárgyalás eredménye. Ez érthető okoknál fogva ez erősen foglalkoztatja az érdekvédőket, akik sikeres és eredményes megállapodást szorgalmaznak.
 
Forrás: sonline.hu