Sztrájkra készülnek a Tescónál?

A sorozatos átszervezések hatására akarják felhívni a figyemet

Akár a sztrájktól sem riadnának vissza a Tesco áruházlánc magyarországi dolgozói, hogy így hívják fel a figyelmet a sorozatos átszervezések következtében kialakult helyzetre – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, tiltakoznának az újabb boltbezárások miatt is, mivel a magyar leányvállalat forgalma nőtt az elmúlt időszakban.

  Összefogást sürgetnek a Tesco áruházlánc dolgozói. A legújabb átalakítások kapcsán úgy értesültünk, hogy országos demonstráció ötlete is felmerült munkavállalói körökben. Így tiltakoznának a legnagyobb kereskedelmi foglalkoztatóként jegyzett vállalat közelmúltban hozott és még várható döntései miatt.
Dolgozói körökben úgy tudják, a márciusban kezdődött pénzügyi év első felében szinte bizonyos, hogy augusztusig újabb veszteséges áruházakra kerül lakat – mondta egy neve elhallgatását kérő tescós vezető. Szerinte ez kizárólag az angliai anyavállalaton múlik, a magyar vezetésnek nincsen beleszólása a központilag elrendelt takarékossági döntésekbe. Holott a magyar leányvállalat jól teljesít. Ugyan a 2014-es üzleti év eredményeit még nem tették közzé, ám Londonban már közölték, a magyar leánycégnél tavaly 2,5 százalékkal nőtt a forgalom. Ezzel együtt felmerült az áruházlánc teljes kivonulása a régió piacáról, és Szlovákiában is számítanak újabb bezárásokra, leépítésekre.
 
   A Tesco nemrégiben bejelentette, újabb kétszáz állás szűnik meg a lánc budaörsi központjában, illetve a herceghalmi és a gyáli logisztikai részlegekben. Ennek részeként a Tesco tájékoztatása szerint nagyjából ötven ember biztosan az utcára kerül, a többiek munkakörét átszervezik. Az érintettek között jórészt vezető pozícióban lévő dolgozók, régiós igazgatók vannak. Úgy tudjuk például, hogy az országban működő több mint kétszáz Tesco-egységet korábban hét régió szerint csoportosították a láncnál, ám ezeket is átszervezték. Mégpedig úgy, hogy a vállalatnál maradó vezetőknek csökkentett fizetésért több munkát kell elvégezniük, amely miatt fokozódik az alkalmazottak elégedetlensége. Információink szerint a régiós vezetők korábban átlagosan kétmillió forint körüli juttatást kaptak havonta, emellett például felső kategóriás gépjárművek használatára is jogosultak a Tesco jóvoltából.
 
   Az átszervezések igazodnak a Londonban eddig bejelentett intézkedésekhez, amelynek részeként például Angliában tízezer munkahelyet szüntetnek meg. A magyarországi dolgozók felháborodását fokozza, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmának életbelépése után a Tesco átszervezi a munkavégzést. Így a hétfői áruháznyitás előtt az előző nap 21 órakor kezdődik majd többek között az árufeltöltők munkaideje. Erre a jogszabályok lehetőséget adnak, de a munkavállalók úgy érzik, kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, ráadásul ezzel sérül a családdal eltöltendő vasárnapi pihenőnap alapelve.
 
Forrás: Magyar Nemzet