Erősebb lesz a munkásököl?

Gigaszakszervezet alakult

 Gigaszakszervezet alakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség létrejöttével. Megszűnt az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. Ám nem kimúlt, hanem a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával együttműködve létrehozták a MaSZSZ-t, azaz a Magyar Szakszervezeti Szövetséget – írja a szon.hu.

   A három konföderáció tömörülésével egy 150-160 ezer tagú, megközelítőleg 1,4 milliárd forintos vagyonnal bíró érdekvédelmi szervezet jött létre. De vajon a gyakorlatban jelent-e ez megerősödést, markánsabbá válhat-e ezáltal a tárgyalási pozíció a kormánnyal és a munkáltatókkal szemben?
 
   – Két évet vártunk erre. Sokan és nagyon türelmetlenül. Pedig Nyugat-Európában legutóbb öt esztendei előkészítés után olvadt össze egy érdekvédelmi tömörülés. Nálunk egyszerűen nem lehetett gyorsabban csinálni, mivel rengeteg vagyoni, egzisztenciális kérdés merült fel, teljesen eltérőek a munkavállalói csoportok, azok megítélési módjai – fejtegette Markovics Tamás, aki eddig az MSZOSZ megyei képviseletvezetője volt. Újabban pedig a MaSZSZ-é.
 
   – Most mindenki várakozik. Szerintem kicsit fáziskésésben vagyunk bizonyos érdekvédelmi feladatokat illetően. Mi, megyei vezetők is várjuk a személyes találkozást a teljesen megújult vezetéssel. Egyértelműsíteni kell, hogy ők mit akarnak, mik az elvárásaik. A MaSZSZ érdekérvényesítő képessége nem attól fog változni, hogy hányan vagyunk, hanem az számít: mit és milyen minőségben teszünk? Optimista vagyok, mert az újonnan megválasztott elnökség egységesebbnek látszik, mint korábban ez bármikor elképzelhető lett volna.

Forrás: szon.hu