Élettársakra is rámennek a fogyasztóvédők

Gombamód szaporodnak az internetes térképek

Gombamód szaporodnak a nyitva tartó üzletek megtalálását segítő online térképek, applikációk, miközben készülnek a hatóságok is. Nem érdemes péládul március 15. után azzal próbálkozni a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletekben, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár. A hatóság hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálódhat, és akár a helyszínen kérheti a dolgozóktól, hogy igazolják: családtagok – írja a Világgazdaság.

   Hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálja majd a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy betartják-e az üzletek a március 15-től hatályos vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat. Azt persze nem árulják el, mikortól és hol ellenőriznek majd szúrópróbaszerű, mindenesetre a már megszokott módszerekre számíthatnak az érintettek, például próbavásárlásra vagy helyszíni szemlére.
 
  A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint utóbbi a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. Az élettárs tehát nem.
 
   A hatóság vizsgálhatja, hogy valóban a tulajdonos vagy közeli hozzátartozó végzi-e a kereskedelmi tevékenységet. Ennek tisztázására akár a helyszínen is nyilatkozattételre vagy adatszolgáltatásra szólíthatnak fel az ellenőrök – hívta fel a figyelmet Kiss Anita, az NFH szóvivője. Hozzátette: minden esetben jóhiszeműen járnak majd el, ám ha felmerül a gyanú, hogy a nyilatkozatban szerepelő adatok nem valósak, eljárási bírságot szabhatnak ki.
 
  A szolgáltató egységek – fodrászatok, kozmetikák –, a piacok és az azok területén található kereskedelmi egységek továbbra is nyitva tarthatnak vasárnap, a dohányboltok azonban főszabály szerint nem. Az NFH lapunknak adott válaszában arra is kitért: a szabályozás szerint annak semmi akadálya, hogy az üzletekben vasárnaponként leltározást végezzenek vagy takarítsanak, hiszen ezek nem minősülnek kiskereskedelmi tevékenységnek. Dolgozni lehet tehát vasárnap, csak nyitva tartást korlátozták a törvényben.
 
   Március 15. közeledtével gombamód szaporodnak a vasárnap is nyitva tartó üzleteket listázó, interneten vagy GPS-en elérhető adatbázisok és térképek. A www.vasarnapinyitvatartas.hu oldalon, ami a felhasználó közvetlen környezetében található nyitva tartó kereskedelmi egységeket mutatja meg az Android, IOS vagy Windows rendszert futtató okostelefonokon, eddig 3000-3500 cég regisztrált.
 
   „A boltok mintegy fele Budapesten található. Jelentős növekedésre a következő napokban sem számítunk, mert a március 15-i hétvége vasárnapján a nemzeti ünnep miatt egyébként is zárva tartanának az üzletek. Az emberek – és a vállalkozók is – március 22-én fognak először szembesülni azzal, hogy részben újra kell szervezniük az életüket. Valószínűleg akkor kezdenek majd tömegek kutatni az interneten, hol tudnának bevásárolni” – mondta lapunknak Borsik Gábor, a weblapot üzemeltető NPMobileComm-Navipro csoport egyik alapítója.
 
   A cég Magyarország egyik legnagyobb mobilszoftver fejlesztője, ahol egyelőre nem számolnak azzal, hogy az oldal profitot fog termelni. „Kevesebb, mint egy hónap alatt fejlesztettük a vasarnapinyitvatartas.hu-t, melléktevékenységnek tekintjük. Biztosan nem ebből fogunk megélni, de ez is segít még ismertebbé tenni a cégünket” – tette hozzá Borsik Gábor. Negyed- illetve félévente ellenőrizni fogják, hogy a náluk regisztrált üzletek valóban nyitva vannak-e, de bíznak abban, hogy kevés fals partnerük lesz, hiszen a szolgáltatásért fizetni kell, évi 4800 forintot. „Ez havi szinten két kávé ára, azaz senkit nem tart vissza a regisztrációtól, ugyanakkor mégiscsak pénzbe kerül, tehát fölöslegesen nem fizetik elő a vállalkozások” – véli a szakember.
 
Forrás: Világgazdaság