Mendrey László: Egyezségre szeretnénk jutni az EMMI-vel

A pedagógusok a sztrájkot tartják a leghatékonyabb nyomásgyakorló eszköznek

A kérdőíves felmérés alapján a pedagógusok a sztrájkot tartják a leghatékonyabb nyomásgyakorló eszköznek – jelentette ki a PDSZ március 9-i sajtótájékoztatóján Mendrey László. A szakszervezet elnöke az elégedettséget vizsgáló kérdőív elemzése mellett az EMMI és a PDSZ közötti tárgyalásokról, valamint a hétvégi ünnepségeken való iskolai részvételről is elmondta a szakszervezet álláspontját... – olvasható a szakszervezet honlapján.
 
   Lezárult a PDSZ sztrájkkérdőívének feldolgozása. A kormányzati kommunikációval szemben, a közoktatásban dolgozók jelentős többsége nem érzi biztonságban a munkahelyét, erkölcsi és anyagi megbecsültségét pedig megalázónak tartja. A válaszadók megnevezték azt a nyomásgyakorló eszközt is, melyet a leghatékonyabbnak tartanak. Igazi meglepetés itt sincs – ezekkel a szavakkal kezdte tájékoztatóját a szakszervezeti vezető, majd kiemelte: a kérdőíves felmérés eredményeinek összesítéséből a többi között jól látszik, mennyire érzik magukat megbecsültnek a kollégák. Anyagi értelemben közel 80% nem érzi magát annak, de az is elgondolkodtató, hogy 76% inkább nem érzi magát biztonságban a munkahely vonatkozásában.
 
   Hétfőn a végéhez ér a sztrájkbizottsági tárgyalások sorozata – folytatta, majd hozzátette: Egyezségre szeretnénk jutni az EMMI-vel, és ezzel elérnénk a pedagógusbérek értékállóságot, a munkaterhelés csökkenését, illetve a középiskolai tanulmányok megfelelő mederbe terelését – mondta a PDSZ elnöke, majd hozzátette, hogy a pedagógusok, a szakszervezeti tagság a megoldásban érdekelt. Elhangzott, hogy a kormányzati kommunikáció ellenére nem szép a helyzet. A pedagógusok nincsenek megelégedve a változásokkal, nem úgy látják a változásokat, mint a kormány, sőt a munkaterhelés nagy mértékben megnövekedett, ezért a munkaterhelés méltánytalanul nagy. Mendrey László hangsúlyozta: az eredmény gyászos, de letesszük azt a minisztérium asztalára. A Klik-es iskolák többségében változatásra van szükség, hiszen csak 40% elégedett a munkakörülményekkel, a többség pedig a sztrájkot tartja a leghatékonyabb nyomásgyakorló eszköznek.
 
   Primátusnak nevezte a PDSZ elnöke, hogy záros határidőn belül meg kell határozni, mit szeretnénk a szakképzéssel.
 
  A közelgő nemzeti ünnep kapcsán meglehetősen sajátos módon igyekszik a kormányzat elérni azt, hogy minél több fiatal vegyen részt a központi ünnepségen. Kötelezővé teszi azt. Ráadásául a résztvevők személyi adataira is kíváncsiak – tért át a sajtótájékoztató következő témájára a szakszervezeti vezető.
 
   A hétvége vezető híre a március 15-i ünnepségeken való diákrészvétel – emlékeztetett, majd valós kezdeményezésnek nevezte a váci tankerület-vezető nevében kiadott felhívást, melyben arra biztatják az iskolák igazgatóit, hogy diákokat adjanak iskolai kirándulás keretében a nemzeti ünnep központi ünnepségeihez.
 
   A PDSZ arra a következtetésre jutott, hogy a dicső történelmet meg kell ismertetni a diáksággal, a tanulóknak részt kell venni a demokráciában, a vitákban, de ehhez nem lehet köze az aktuálpolitikának.
 
   A PDSZ véleménye szerint mivel eddig mindig volt aktuálpolitikai üzenete a központi rendezvényeknek, ezért a gyerekek odaszervezése helytelen. Ha a diák úgy dönt, hogy a szülőkkel, barátokkal elmegy, tegye azt, de az iskolák ösztönzése erre, az már helytelen – fűzte hozzá, majd arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy levélben fordult Balog Zoltán és Hende Csaba miniszterekhez, valamint a Klik elnökéhez, melyben arra kérte őket, hogy a felhívást vonják vissza. Érdekesség, hogy a felhíváson piros betűvel emelték ki, hogy meddig és kinek kell eljuttatni a résztvevők számát és neveit. A PDSz véleménye szerint a személyes adatokhoz semmi köze senkinek. Ezek a fiatalok 3 év múlva választópolgárok lesznek, ez lesz a junior Kubatov-lista – tette fel a kérdést a PDSZ elnöke.
 
  Mendrey László aláhúzta, hogy nem szabad a gyerekeket befolyásolni, nem szabad a politikának az iskolában ott lenni. Majd a témával összefüggésben újabb kérdéseket is megfogalmazott: Ki fogja gyerekeket kísérni? Ha a pedagógusok, akkor nekik kifizetik a túlórát? A PDSZ e héten várja a miniszterek és a Klik elnökének válaszát.
 
  E sorok írójának kérdésére elhangzott, hogy az EMMI tárgyalások utolsó fordulója van hétfőn, ami után a PDSZ vezetése leül és megfogalmaz egy olyan záró dokumentumot, mely a követeléseket tartalmazza, de az is benne szerepel majd, hogy miben engedhet, és miben nem a szakszervezet. A követeléseket még a héten eljuttatja a PDSZ az EMMI-hez.
 
  A sajtótájékoztató után Mendrey László az EMMI és a PDSZ közötti sztrájktárgyalások utolsó fordulójára igyekezett, melyen a kormány delegációját Sipos Imre, az EMMI helyettes államtitkár vezette.

Forrás: pdsz.hu