Tanári fizetések: mit értékelnek a minősítési eljáráson?

Április 30-a a jelentkezési határidő

Április 30-ig jelentkezhetnek a tanárok a 2016-os minősítési eljárásra: mitől függ, hogy magasabb fizetési fokozatba léphetnek-e? – írja az eduline.hu.
 
   Múlt héten nyilvánosságra hozták a 2016-os minősítési eljárás részleteit: jövőre összesen 30 ezren vehetnek részt benne. A jelentkezési határidő április 30., a pedagógus-portfóliót pedig november 30-ig kell összeállítaniuk és feltölteniük a tanároknak.
 
   A pedagógus-életpályamodellt 2013. szeptember elsején vezették be: akkor minden, legalább kétéves szakmai tapasztalattal rendelkező tanár a - Gyakornok után - legalacsonyabb kategóriába, a Pedagógus I.-be került. A gyakornoki idő lejárta után, illetve a magasabb fizetési fokozathoz minősítési eljáráson kell részt venni: a részleteket itt találjátok.
 
   A minősítési eljárás során az összeredmény 50 százalékát a portfólió, illetve a portfólióvédés értékelése adja. 20 százalékban számít a munkakör részét képező foglalkozás, tanóra megtartása, a pedagógus által vezetett foglalkozás értékelése, ennek hiányában a munkakör ellátása során keletkezett dokumentum elemzése. Az eredmény 30 százaléka az intézményi önértékelés pedagógusra vonatkozó részeiből, az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés során látogatott foglalkozások tapasztalatából - ha azok a munkakör részét képezik -, illetve az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés összegző értékeléséből tevődik össze.
 
   A Mesterpedagógus, illetve a Kutatótanár fokozatba kerülésért indított minősítési eljárás során emellett a portfólió értékelésénél számít  az abban bemutatott szakértői, szaktanácsadói, intézményvezetői tevékenység, tehetséggondozás, felzárkóztatás területén nyújtott tevékenység, pedagógiai-módszertani fejlesztésben való részvétel, akkreditált jó gyakorlat, illetve kutatás-fejlesztési tevékenység is.
 
   A portfólió a tanár munkáját bemutató dokumentumgyűjtemény: része többek között az önéletrajz, a szakmai életút értékelése, tematikus tervek és csoportprofilok is. A Gyakornok kategóriában lévő pedagógusok portfóliójáról itt olvashattok, a többi kategóriába való bekerüléshez szükséges portfólióról pedig itt találjátok cikkünket.

Forrás: eduline.hu