Új szakszervezetek, béremelések Fejér megyében

Január elsejétől 5%-os bérfejlesztésben részesültek a munkavállalók

A Fejér Megyei LIGA Szakszervezet a Lindström Kft. vezetésével sikeres tárgyalásokat folyatatott december folyamán, melynek eredményeképpen január elsejétől 5%-os bérfejlesztésben részesültek a munkavállalók, valamint sikerült megállapodni a munkáltatóval a cafetéria és a bónusz kifizetésének arányosításával kapcsolatban is.

  A megállapodás értelmében a korábbinál előnyösebb feltételek szerint kapják a cafetériát és a bónuszt a munkavállalók. A Fejér Megyei Liga szakszervezet továbbá 4000 Ft-os vásárlási utalványokat ajándékozott a Lindström Kft-nél lévő tagjai részére decemberben, amely a tagok elmondása szerint nagyon jól jött az év végi leterheltség és karácsonyi készülődés közepette. Az utalványokat Jobbágy Zsolt adta át a szakszervezeti tagoknak.
 
  Megalakulás alatt a Radnóti Szakszervezet: a móri Radnóti Miklós Általános Iskola tanárai megalakították munkahelyi szakszervezetüket, amely jelenleg bejegyzés alatt van a Székesfehérvári Törvényszéken. Az alapítók a helyi szakszervezet létrehozásával egyidejűleg határoztak a LIGA konföderációhoz való csatlakozásról. A móri iskolában lévő 100%-os tagság mellé a környező településeken található tagintézményekből is csatlakozhatnak majd az érdekképviseletre vágyó pedagógusok.
 
   Az Esab-Mór Kft-nél működő szakszervezet hosszas tárgyalások eredményeképpen szintén a Ligához való csatlakozásról határozott a tavalyi év végén. A csatlakozási kérelmet a LIGA elnöksége elfogadta, és felvette tagjai közé a Hegesztőanyaggyártó Érdekvédelmi Szakszervezetet (HÉSZ). Steinherr József elnök örömmel fogadta az elnökségi ülés döntését, továbbá kifejtette, hogy a cég telephelyeinek összevonása és a LIGA szolgáltatásainak következtében a tagszervezet létszámának jelentős bővülése várható.
 
  A Lear Kft. gyöngyösi, gödöllői és győri telephelyén működő szakszervezetek 2014 őszén már csatlakoztak a LIGA konföderációhoz. A cég móri fióktelepén működő Recaro szakszervezet elnökségével jelenleg is folynak a csatlakozási tárgyalások. Reményeink szerint heteken belül megszülethet a pozitív döntés, melynek eredményeképpen a 350 tagot számláló szakszervezetet hasonlóan a többi telephelyén működő érdekképviselethez a LIGA tagszervezetei között köszönthetjük.
 
  A meglévő szakszervezetek csatlakoztatásán kívül a megyei szervezetbe történő tagtoborzás is folyamatos zajlik. A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény vezetőjével történt megbeszélések után a megyében található összes tagintézménybe sikerül eljutniuk a tanácsadóknak a következő hetekben. Ebben a szociális ágazatban különös jelentőséggel bír az érdekképviselet megjelenése, mivel a dolgozók bérezése és munkakörülményeik sem tekinthetőek túl rózsásnak.
 
  Kiváló lehetőség mutatkozik még a Zöld Bicske Nonprofit Kft-nél a dolgozók érdekképviseletének a megalakítására. A vezetőséggel egyeztetve március közepén elkezdődhetnek a remélhetőleg sikeres toborzási folyamatok. Megfelelő taglétszám esetén akár kollektív szerződés kötésére is sor kerülhet, melytől az ügyvezető sem zárkózott el.

Forrás: liganet.hu