Lesz végrehajtási rendelete a vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő szabályoknak

Az üzletek három százaléka nyithat majd ki

Megerősítette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a sajtóértesülések ellenére lesz végrehajtási rendelete a kereskedelmi törvény vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő szabályainak – írja a Magyar Nemzet.

   A napokban felröppent a híre, hogy a korlátozás március 15-i életbe lépése előtt mégsem születik meg a jogszabály, helyette képviselői indítványt nyújtanak be az alaptörvényhez. – A rendelet megjelenése a hét második felében várható – közölte kérdésünkre a szaktárca.
 
   Számítások szerint az üzletek három százaléka nyithat majd ki vasárnaponként a jövő héttől, azonban még mindig több érintett nem tudja, élhet-e a lehetőséggel.
 
   Noha továbbra is nyitva tarthatja az egyik magyar lánc hálózatához tartozó üzletét a hét utolsó napján, mégis hátrányos döntésnek tartja a vasárnapi zárva tartást a lapunknak nyilatkozó vidéki bolttulajdonos. A kereskedő felhívta a figyelmet: olyan életszerűtlen szabályozás született, amely több szempontból is kifogásolható. – Hiába érdeklődtünk, se a helyi jegyző, se a fogyasztóvédelmi hatóság nem tudott eddig érdemi felvilágosítást adni, mert a döntéshozók részéről vélhetően hiányzik az egységes álláspont a vasárnapi zárva tartásról – fogalmazott a vállalkozó. Mint mondta, 150 négyzetméteres élelmiszerüzletét nem érinti a korlátozás, ezért, mivel a környéken csupán egy nagy diszkontáruház üzemel, várakozásai szerint nőhet a forgalma vasárnaponként. Ugyanakkor például a korábban szabadon megválasztott nyitási idő reggel hatórai meghatározása tapasztalatai szerint komoly kiesést fog okozni. – Eddig reggel öttől vártuk a vásárlókat, a környéken sokan vannak ugyanis, akik vasárnaponként hat órára járnak dolgozni. Előtte itt szerezték be a friss élelmiszert, naponta húsz-harminc vevő megfordult a korai órában. Ezek a vásárlók hol fognak ezután pénzt költeni? – tette fel a kérdést a bolttulajdonos. Elmondása szerint heti forgalma 7–8 százalékát bonyolítja le a hét utolsó napján. Március közepétől alkalmazottai helyett maga áll be a kasszába, így ezen a napon nem lesz kiszolgálás a csemegepultban, és a friss pékáru kínálata is jelentősen szűkül. – A pótlékok hiánya miatt átlagosan tízezer forinttal kevesebbet visznek majd haza a dolgozóink havonta, mi pedig kevesebb járulékot fizetünk be a költségvetésnek. A környékbeli pékeknél már megkezdődtek a leépítések, hiszen vasárnap hajnalban nem fognak sütni, ha nem nyit ki az üzletek többsége – tette hozzá a kereskedő.

Forrás: Magyar Nemzet