Kétszáz közmunkást vett fel a közmédia

Az MTVA saját korábbi dolgozóitól vált meg

Rájuk bízzák a régi, archív anyagok feldolgozását és megőrzését az utókornak. Korábban panaszt tett emiatt egy kirúgott közmédiás dolgozó – írja az fn.hir24.hu.
 
   „A közmunkaprogramnak köszönhetően újraindultak az archiváló gépek” – írja közleményében az MTVA, mely arról tájékoztat, hogy márciustól kétszáz új munkatárs lépett be a közmédia Kunigunda utcai székházába, ahol közfoglalkoztatottként az archiválás területén dolgoznak. Ennek keretében a régi, analóg hangszalagokat, filmeket, videószalagokat, írott anyagokat és fényképeket digitálissá dolgozzák fel.
 
   A tavasz első napján régi mikrofilmek megmentéséhez láttak hozzá, melyekre annak idején százéves újságokat, cikkeket fényképeztek. A mikrofilmekből számítógépes PDF-fájl lesz, amit karakterfelismerő rendszerrel dolgoznak fel, hogy a régi anyagok kereshetővé váljanak. Ez felbecsülhetetlen előnnyel jár: egy-egy információ megtalálásához nem kell napokig kutakodni a régi újságok, cikkek közt, elég a számítógépes keresőbe beütni a kívánt kulcsszót és megjelennek a feldolgozott tartalmak. Ezt a rendszert a nagyközönség számára is hozzáférhetővé fogják tenni.
 
   Nemcsak szövegeket, fényképeket is feldolgoznak – már jelenleg is közel kétmillió fotó található az MTVA képarchívumában, melyben szintén kulcsszavakat társítanak az egyes felvételekhez, lehetővé téve a könnyű kereshetőséget.
 
   Noha kétségkívül az MTVA nyújtja a legizgalmasabb lehetőséget a közmunkaprogramban részt vevők számára, ezt a munkavégzést éles bírálat érte, az MTVA ugyanis saját korábbi dolgozóitól vált meg, hogy aztán helyükön – jóval kevesebb bérért – közmunkásokat alkalmazhasson. Emiatt az intézmény egy korábbi munkavállalója panaszt is tett az alapvető jogok biztosánál, aki elmarasztalta az MTVA-t. A közmédia erre úgy reagált, hogy nem ők írták ki a programot, hanem a program keretében igényeltek támogatást a Belügyminisztériumtól kulturális értékeik megőrzésére és mentésére.

Forrás: fn.hir24.hu