A foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzése

A munkahelyi egészség prioritása

Az Európai Unióban évente körülbelül 1,2 millió ember hal meg rákban. Ezen belül 65 000 és 100 000 közé tehető azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek közvetlen okozójának a munkakörülmények tudhatók be. Más rákos megbetegedések mögött a környezeti ártalmak állnak, amelyek az esetek többségében maguk is a vállalatok gazdasági tevékenységeihez köthetők. Az Európai Szakszervezeti Intézet „A foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzése” címmel jelentetett meg kiadványt a nyilvános viták előmozdítása céljából. A dokumentum magyar fordítása az MSZOSZ weboldalán olvasható.

   A munkahelyi és környezeti ártalmak szinergiahatással bírnak, és az egészségre nézve együttesen jelenős szociális egyenlőtlenségek meghatározói. A munkakörülményeknek betudható halálesetek között messze a munkavégzéshez köthető rákos megbetegedések vezetnek. Ezek nem baleset folytán következnek be. Elkerülhetőek lehetnének. Az esetek többségében nem a termelési folyamat működési zavarából erednek, és nem szakítják meg annak normál folyamatát. Az okok a munkavégzés során használt anyagok és eljárások technikai jellegű kiválasztásában, a munkaszervezésben és az óvintézkedések elégtelenségében keresendők. Ezeknél a rákos megbetegedéseknél a szociális viszonyok nyoma jelenik meg az emberi testek biológiai valóságában. Elmélyítik az egészséggel kapcsolatos szociális egyenlőtlenségeket. Az esetek döntő többségében a fizikai dolgozókat érintik.

   A munkahelyi rákos megbetegedések megelőzésének fő akadályát az jelenti, hogy maguk a munkavállalók nem kontrollálják kellő mértékben a munkakörülményeket. A tudományos ismeretek jelenlegi szintje és az alternatív technikák létezése jóval hatékonyabb prevenciót tenne lehetővé, és sok halálesetet elkerülhetővé válna. Jelen kiadványunkban az a törekvés vezet bennünket, hogy bemutassuk a munkahelyi rákos megbetegedések elleni harc legfőbb tétjeit. Nem kívánunk kimerítő elemzést nyújtani a problémák összességéről. Kiadványunk középpontjában a vegyi anyagok állnak.

   A munkavégzéshez kötődő rákos megbetegedések elleni harc mozgatóereje a szakszervezeti fellépés. Ez azonban nem könnyű, mert komoly érdekekbe ütközik. A vegyipar jelentős mennyiségben értékesít rákkeltő anyagokat. Ezek számos termékben megtalálhatóak. A vállalatokra nem nehezedik semmiféle gazdasági nyomás, amely a megelőzést segítené:a rákos megbetegedések nemegyszer csak sok-sok évvel az expozíció után jelentkeznek. Egyedül társadalmi nyomás nehezedik rájuk a szakszervezeti akciók révén, illetve hatósági nyomás például a jogszabályozáson keresztül, anyagok vagy gyártási eljárások tiltásával vagy az expozíciós szint minimalizásával. A munkafelügyelőségek fellépése ugyancsak döntő hatású a jogszabályok betartása szempontjából.

   Az Európai Szakszervezeti Intézet abból a megfontolásból jelentette meg a most már magyarul is olvasható kiadványt, hogy előmozdítsák a nyilvános vitákat, és eszközöket szolgáltassanak az elemzéshez és a közbelépéshez, ezzel segítsünk a dolgozóknak és a munkavállalói szervezeteknek a munkavégzéshez kapcsolódó rákos megbetegedések jelentette csapás visszaszorításában.