Így doppingolnak hárommillióan a munkahelyen

Fáradtság, a stressz, félelmek ellen

A német betegbiztosító (DAK) friss jelentése szerint a német munkavállalók 6,7 százaléka - körülbelül 3 millióan - szednek valamilyen gyógyszert, hogy a munkahelyükön megállják a helyüket: leküzdjék a fáradtságot, a stresszt, félelmeiket. A szerek hatása azonban veszélyes: a szívritmuszavartól a szédülésen át a személyiség megváltozásáig sokféle következmény előfordulhat – olvasható a monster.hu oldalán.

  Hat év alatt az „agydoppingolók” aránya 4,7-ről 6,7 százalékra emelkedett. A valós szám azonban még ennél is nagyobb – írják a tanulmány szerzői.
 
  A negatív trend mögött a munkahelyi teljesítménykényszer áll: a stressz, a túlórák, a határidők, a folyamatos elérhetőség. Tízből négy „doppingoló” azt mondta, hogy bizonyos alkalmakkor – például fontos prezentációk, döntő tárgyalás – nyúl gyógyszerekhez.
 
A nők a lelki stabilitás miatt szedik
 
  A férfiaknál a teljesítmény növelése a fő mozgatórugó, emellett fontosnak tartják, hogy munka után is legyen energiájuk családjukra, szabadidős tevékenységekre. A nők motivációs a lelki stabilitás és a könnyebb munkavégzés elérése.

    Az alkalmazottak leggyakrabban a félelem, az idegesség leküzdését segítő gyógyszerek (60 százalék) és antidepresszánsok (34 százalék) után nyúlnak.

    A doppingolók nyolcada a napi fáradtságot elmúlasztó tablettákat szed.
Minden második dolgozónak orvosa ír fel gyógyszert, 14 százalék barátoktól, családtagoktól szert, 8 százalék a neten rendelve jut hozzá.
 
Emiatt veszélyes: szívrizmuszavar, szédülés...
 
  A tanulmány szerzői elmondták, hogy ugyan a munkahelyi doppingolás még nem terjedt el tömegesen, ám a számok még is riasztóak. Az agy doppingolása függőség kialakulásával és kellemetlen mellékhatásokkal járhat. A fizikai mellékhatások – szívritmuszavar, szédülés, alvászavar, idegesség, fejfájás - mellett személyiségváltozást is előidézhetnek.
 
   A tanulmány elkészítéséhez 2,6 millió munkavállaló gyógyszerbeviteli adatait vették alapul. Emellett több mint 5000 húsz és ötven év közötti alkalmazottat is megkérdeztek.

Forrás: monster.hu