Megtorpant a magyar foglalkoztatási tündérmese?

Az Eurostat adatai

A korábbi negyedévekben Európa élvonalában voltunk a foglalkoztatásunk bővülését illetően. Noha, éves bázison még mindig jól állunk, három hónap alatt megakadt a növekedés üteme – olvasható az mfor.hu oldalán.

  Az Eurostat keddi adatai szerint Magyarországon a foglalkoztatás a tavalyi év utolsó három hónapjában semmit sem változott a harmadik negyedévhez mérten, miközben korábban igen lendületes bővülés mutatkozott. Negyedévek szerinti sorrendben ugyanis 1,3, 0,9, majd 0,8 százalékos volt a foglalkoztatás növekedésének mértéke tavaly hazánkban. Persze, minderre nagy befolyással volt a fokozatosan felpörgő és egyre több embert bevonó közfoglalkoztatás is.
 
  A megtorpanás jól látszik a lenti grafikonon is, melyből kiderült, hogy a visegrádi országok közül még Lengyelországban történt hasonló változás, ott a korábbi stabilan 0,5 százalék körüli pluszok után az év vége egy 0,3 százalékos mínuszt hozott. Ez önmagában egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen a téli időjárás beköszönte minden bizonnyal ott is szűkíti a szezonális mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek körét. Ellenben a csehek és a szlovák foglalkoztatása negyedéves bázison még így is növekedni tudott.
 


  Az utolsó negyedéves megtorpanás azonban nem hatott drasztikusan az éves bázisú számokra, hiszen a visegrádi országok körében a magyar 2,6 százalékos plusz a legnagyobbnak számít. Ezt a szlovák 2,1 százalék tudta leginkább megközelíteni. A korábbi negyedéveket tekintve azonban vitathatatlanul megmutaktozik a lassulás, hiszen 3 százalék feletti pluszokat közölt az Eurostat.

 
Eközben Európában...
 
  Ha a negyedéves változásokat vizsgáljuk, akkor a magyar 0 százalék a rangsor utolsó harmadába sorolja hazánkat. Az élen Spanyolország és Lettország áll egyaránt 0,7 százalékos három hónap alatt bekövetkezett növekedéssel. Ettől ráadásul alig maradt el az ír és a szlovák foglalkoztatás, hiszen itt 0,6 százalékos volt a bővülés mértéke. A rangsor másik végén Portugália áll, ahol 1,4 százalékkal dolgoztak kevesebben a tavalyi negyedik negyedévben, előtte a ciprusi 0,6 és a lengyel 0,3 százalékos mínusz áll.
 


   Ha a 2013 negyedik negyedévéhez képest bekövetkezett változásokból állítunk fel egy rangsort, akkor nincs okunk panaszra, hiszen a bővülés lassulása ellenére is a dobogó harmadik fokára került Magyarország a 2,6 százalékkal. Előtte az észt foglalkoztatás 3,1 és a máltai 3,9 százalékos növekedése található. A rangsor legvégén Ciprus, Lettország és Finnország áll sorrendben 1,5, 1,2 és 0,2 százalékos csökkenéssel. Éves bázison egyébként ez a három ország az az uniós tagállamok körében, ahol visszaesett a foglalkoztatás.
 


Forrás: mfor.hu