Munkaerőhiány van a kiskereskedelmi szektorban?

Hatvan százalékkal nőtt az álláshirdetések száma

Inkább a munkaerőhiány okoz gondot a kiskereskedelmi szektorban, mint az elbocsátások – derült ki a Workania.hu álláskereső portál Napi Gazdaság kérdésére adott válaszaiból.

  Idén februárban az előző éveknél jóval több kiskereskedelmi dolgozót kerestek a társaságok – közölte a Napi Gazdasággal Ficza János, az álláskereső portál pr-menedzsere. Éves összehasonlításban idén főként februárban növekedett a kiskereskedelmi cégek munkaerőigénye, tavalyhoz képest ebben a hónapban megduplázódott a hirdetések száma ezen a területen – közölte a menedzser. Mint mondta, az előző év azonos időszakához képest 2015 első két hónapjában összességében hatvan százalékkal nőtt az álláshirdetések száma. A társaság oldalain megjelenő összes állás közül januárban 12 százalék szólt a kiskereskedelem területére, az arány februárban már 33 százalékra ugrott. A vasárnapi zárva tartással összefüggésben feltett kérdéseinkre kijelentette: a toborzások számát illetően február általában is erős hónapnak számít a kiskereskedelemben, de idén még a korábbiakhoz képest is sokkal nagyobb növekedés volt tapasztalható.
 
   Közben tegnap életbe lépett a vasárnapot pihenőnappá nyilvánító törvényhez kapcsolódó jogszabály. Ebben semmilyen könnyítést sem fogalmaz meg a kormány. Érdekessége a regulának, hogy egy később elkészülő kormányrendeletre hivatkozik, amely majd esetleg megfogalmazhat kivételeket az általános nyitvatartási előírások alól. A rendelet értelmében a bolttulajdonosoknak csak a helyi jegyzőhöz kell fordulniuk majd ahhoz, hogy eltérő nyitvatartási időt kérjenek.
 
  Változás a meghirdetett állások számában 2015. február (év/év, százalék)
Eladó 190
Árufeltöltő 99
Pénztáros 121
Raktáros 242
Eladói asszisztens 95
Áruházi részlegvezető 12
Pék –15
Segédmunkás 12
Futár 150

Forrás: workania.hu