Óriási különbségek a nyugdíjaknál

Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ:

Hatalmas a különbség az átlagnyugdíjak között az ország különböző részein. Míg a fővárosban az öregségi nyugdíj átlagos összege meghaladja a 128 ezer forintot, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az öszszeg még a 95 ezer forintot sem éri el – derül ki az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ lapunknak küldött összeállításából, melyet a Magyar Nemzet ismertetett. Budapesten az átlagos beszámított szolgálati idő 36 év, Szabolcsban csupán 30. Míg a fővárosban ezer lakosra 223 öregségi nyugdíjas jut, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csupán 156.

   A fővárosban a legmagasabb az öregségi nyugdíj átlagos összege, Budapesten egy fő 128 535 forintot kap – derül ki az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ lapunk megkeresésére küldött adatsorából. Az összeállítás szerint ezenkívül Pest (111 214 forint), Fejér (110 967 forint) és Komárom-Esztergom megyében (110 058) haladja meg az öregségi nyugdíj átlagos összege a 110 ezer forintot. Több olyan megye is van azonban, ahol a nyugdíjbiztosító ennél lényegesen kisebb összeget folyósít havonta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az öregségi nyugdíj átlagos összege mindössze 94 707 forint, de Békés (95 774) és Bács-Kiskun megyében (95 811) is alig valamivel jobb a helyzet. Somogy megyében az átlagos öregségi nyugdíj 98 662 forint, amit a helyi nyugdíjasok nagyon kevesellnek. A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége ezért február végi elnökségi ülésén levelet fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnöknek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Ebben nehezményezték, hogy a megyében élő idősek az országos átlagnál csaknem tízezer forinttal, a budapestinél pedig csaknem harmincezerrel kapnak kevesebb nyugdíjat havonta. Jelezték azt is, hogy Somogyban különösen sok az olyan özvegyasszony, akinek a nyugdíja 60 és 90 ezer forint között mozog.
 
   – Számukra az idei 1,8 százalékos nyugdíjemelés további leszakadást, életszínvonal-csökkenést, életminőség-romlást jelent – tették hozzá. Az érdekvédelmi szervezet azt kezdeményezte, készüljön vizsgálat arról, hogy megyénként és országosan mekkora az átlagos nyugdíjjal rendelkezők száma, valamint hányan kapnak az átlag alatti, illetve feletti járandóságot. – Javasoljuk továbbá, hogy ez az adatsor képezze a nyugdíjak reálértékének megőrzésére irányuló emelés alapját, ugyanis ez kizárólag differenciált nyugdíjemeléssel oldható meg – mutattak rá.
 
   Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ lapunknak küldött válaszából kiderül az is, hogy ahogy az öregségi nyugdíj átlagos összege, úgy az átlagos beszámított szolgálati idő is a fővárosban a legmagasabb: 36 év. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas és Veszprém megyében átlagosan egy esztendővel kevesebbet dolgoztak az érintettek a juttatásért. Ebből a szempontból is a sor végén van Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol az átlagos beszámított szolgálati idő csupán 30 év, míg Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyében 32 év.
 
   Ezer lakosra vetítve a fővárosban él a legtöbb, 223 nyugdíjas, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkisebb az érintettek aránya, 1000 emberből csupán 156-an részesülnek öregségi nyugellátásban. Szintén meglehetősen alacsony az öregségi nyugdíjban részesülők száma Hajdú-Bihar megyében, ahol ezer lakosra vetítve 176 nyugdíjas jut.

Forrás: Magyar Nemzet