Tanárok előmenetele: kinek kell fizetnie a minősítési eljárásért?

A megismételt vizsgák pénzbe kerülnek

Kell-e fizetnie a minősítési eljárásért azoknak a tanároknak, akik nyolc éven belül nyugdíjba mennek? Mi a helyzet a többiekkel? Az olvasói kérdésre az eduline kereste a választ.

 A törvény azt írja, hogy a pedagógusok minősítése keretében akik nem kötelező minősítésben vesznek részt, azoknak fizetniük kell. Akik 2023-ig elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknak nem kötelező a minősítésben résztvenni, de kérhetik. Nekik kelle fizetniük a minősítésért?
 
  Nem: a köznevelésért felelős államtitkárság kérdésünkre adott válasza szerint a Pedagógus II. fokozat eléréséhez szükséges minősítési eljárásért az első alkalommal nekik sem kell fizetniük.
 
  Az alapszabály az, hogy minden, a Pedagógus I. vagy a Pedagógus II. fokozatba kerüléshez szükséges minősítő vizsga, illetve minősítési eljárás ingyenes az első alkalommal, attól függetlenül, hogy hány éve van a pályán a tanár. A megismételt vizsgák viszont pénzbe kerülnek.
 
  Ezeket a szinteket mindenkinek kötelező elérni, a Mesterpedagógus és a Kutatótanár fokozatokat azonban nem, így az ehhez szükséges eljárásért fizetni kell (2014-ben, illetve 2015-ben uniós projektek keretében díjmentesen lehetett, illetve lehet részt venni az eljárásban, a 2016-ban esedékes minősítéseket azonban ez már nem érinti).
 
  A minősítő vizsgáért, illetve minősítési eljárásért a minimálbér hetven százalékát kell befizetni. A nem kötelező minősítésben részt vevők is beletartoznak a miniszter által évente meghatározott keretbe: ez 2016-ban 30 ezer fő. Jelentkezni április 30-ig lehet, a pedagógus-portfóliót pedig november 30-ig kell majd feltölteniük a tanároknak.
 
Forrás: eduline.hu