Az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál, taxisoknál

A taxisok kompenzációt kérnének

Még az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál és a taxisoknál – árulta el az adózásért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Pankucsi Zoltán szerint már az idén legalább 20 milliárdos többletbevétele keletkezhet ebből a büdzsének. A pénztárgépesek készülnek az újabb üzletre, a taxisok kompenzációt kérnének.

  „Terveink szerint a szépségiparban és a taxisoknál is szeretnénk megoldani a kasszák bevezetését, és minél hamarabb elő kívánunk állni az erről szóló javaslattal. Konzervatív becslések szerint is már ebben az évben 20 milliárd forintos többletbevétele keletkezhet a költségvetésnek ettől a lépéstől.” – mondta el Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak adott interjújában.
 
  A szakmában már régóta beszélik, hogy az online kasszák kötelező kiterjesztése várható az idén – korábban volt szó márciusi módosításról és júliusi bevezetésről is. Valószínű, hogy a helyettes államtitkár is erre utalt. A szaktárca elégedett ugyanis az online kasszák teljesítményével, Pankucsi Zoltán szerint a tavalyi 226 milliárd forintos áfa-bevételi többlet, és a társasági adó 10 százalékos terven felüli növekedése is ennek köszönhető.
 
   A kérdés ma már csak az, mikorra sikerül kifejleszteni azokat a speciális szoftvereket, amelyekre a taxisoknak és a fodrászoknak, kozmetikusoknak szükségük volna. A taxisoknál a helyzet egyértelmű: olyan gépeket kell létrehozni, amelyek a taxaméterről is képesek fogadni az adatokat. Ennél bonyolultabb a feladat a szépségiparban: itt esetleg olyan online pénztárgépekre lesz szükség, amelyek több vállalkozót is ki tudnak majd szolgálni. A korábbi tervek szerint a kormányzatnak jogszabály módosítással kellene megteremteni annak lehetőségét, hogy egy pénztárgépet több vállalkozó is tudjon használni. A fodrászatokban, kozmetikákban ugyanis jellemző a székbérlés: egy helyen több vállalkozó van, vagyis logikus volna, hogy ne kelljen mindegyiküknek megvásárolni a legalább százezer forintba kerülő új gépet. A jogszabály-módosítás mellett persze szükség van arra is, hogy az annak megfelelő gépeket is kifejlesszék, vagyis legyen olyan elfogadott, jóváhagyott rendszer, amelyben több vállalkozó számlázását elkülönülten lehet kezelni.
 
  A pénztárgép-gyártók már hónapok óta készülnek a lehetőségre: további 50 ezer gép értékesítésével lehet számolni, ha minden taxiban, kozmetikában és fodrászatban szükség lesz egy új kasszára. Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője korábban lapunknak azt mondta: a gyártóknál rendelkezésre áll a kapacitás. A szakember ugyanakkor reménykedett abban, hogy lesz megfelelő felkészülési idő az új gépek kifejlesztésére és engedélyezésére is. Így ugyanis a bevezetéssel kapcsolatos korábbi problémákat el lehet majd kerülni.
 
   Más kérdés, hogy a terv a szépségiparban és a taxisoknál sem aratott osztatlan sikert már korábban sem. Berendi László, az Országos Fodrász Ipartestület elnöke február elején úgy vélte: az intézkedés révén a kis vendégkörrel rendelkező, vidéki szakemberek nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen a bevételeik nem fedezik majd az újabb jelentős kiadást. Szerinte a felmerülő költségek (az új gép kifizetése mellett a kommunikáció havi költségét is állni kell) több szakmabelit inkább a szürke- és a feketegazdaság felé terelnek majd.
 
   Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán a Világgazdaságnak azt mondta: a minisztérium eddig őket nem kereste meg az online pénztárgépek kiterjesztésével kapcsolatban, holott az érdekképviseletek és a kamara is sürgette már az egyeztetést az ügyben. Sokkal bonyolultabb a számlázás a taxik esetében, hiszen nem egy olyan gépre van csupán szükség, amely összead egyes tételeket, hanem különböző paraméterek (megtett út, eltelt idő) alapján kell számlázni. Szeretnénk elkerülni, hogy a bevezetés problémákat okozzon – mondta Metál Zoltán, aki szerint arról is egyeztetni kellene, milyen támogatást nyújt az állam az új egységek megvásárlásához és/vagy üzemeltetéséhez. Hangsúlyozta: az adóhatóság már most is lekérheti az utazások adatait a taxaméterekből, így a személyszállítóknál aligha okozna további jelentős fehéredést, ha mindezt online tehetnék meg.
 
Forrás: Világgazdaság