A legkeresettebb szakmák a hazai munkaerőpiacon

A Hays legfrissebb tanulmánya

Egy friss felmérés rávilágít arra, hogy milyen végzettségű munkavállalók iránt van a legnagyobb kereslet Magyarországon – írja az mfor.hu.

  Idén továbbra is nagyon keresettek a mérnökök és az informatikusok – derül ki a Hays legfrissebb tanulmányából. Az autóipar területén tapasztalható fellendülés a munkaerőpiac keresleti oldalán is megjelenik: a gyártók- és a beszállítók ugyanis egyaránt nagy számban alkalmaznak és keresnek mérnököket, folyamatfejlesztő- és logisztikai szakembereket, projektmenedzsereket.
 
  A felmérés alapján komoly az igény a speciális szaktudással rendelkező informatikusok, elsősorban a szoftverfejlesztők, programozók iránt. A hazai startup szektor élénkülésével ráadásul a frissdiplomások elhelyezkedési lehetőségei is tovább nőttek. Az IT-szakemberek a felmérés szerint még átlagosan 8-10 százalékkal magasabb fizetésekre is számíthatnak tavalyhoz képest.
 
  A hazai kiskereskedelmi szektorban nem történt jelentős változás az elmúlt évben, viszont egyre több vállalat él az online értékesítési csatornák lehetőségével és tervez határainkon túli terjeszkedést is. Az értékesítés területén egyértelműen a kellő szakmai tapasztalat, kapcsolati háló és a magas szintű idegennyelv-ismeret a legfontosabb elvárás az egyes pozíciók esetében - derül ki a Hays Group felméréséből.
 
  A marketing területén hihetetlen dinamikus átrendeződés zajlik az online- és digitális platformok irányába. Ezért nő a kereslet az online és e-commerce szakértők iránt is, ezek a szakemberek ma már versenyelőnyben vannak a hagyományos marketing- és PR feladatokat ellátó munkatársakkal szemben. A multinacionális vállalatok és egyre több KKV ugyanis felismerte a terület fontosságát, így számos esetben külön online, valamint social media szakértőt alkalmaznak a marketing és kommunikációs részlegeken belül.
 
   Változatlanul érdeklődés mutatkozik a pénzügyi szakemberek iránt is, főleg a gyártásban, az üzleti szolgáltatásoknál és a gyógyszeriparban. Mára a legnagyobb piaci szegmenssé nőtte ki magát az üzleti szolgáltatásokkal foglalkozó szektor az idegen nyelveket beszélő friss diplomások és fiatal szakemberek körében Magyarországon - különösen a pénzügy és számvitel, az ügyfélszolgálat, az informatika (IT támogatás és fejlesztés), valamivel kisebb mértékben az értékesítés, beszerzés és HR-funkciók területén.
 
Forrás: mfor.hu