VDSZ: hol vásároljanak a munkások?

A szakszervezet boltok kinyitását követeli 

Azonnal vonja vissza a kormány a boltok hétköznapi nyitva tartását is korlátozó intézkedését – követeli a vegyipari szakszervezet. A VDSZ az este 10 és reggel 6 óra közötti zárva tartás kapcsán nyílt kérdést intéz a jogalkotókhoz: hol vásároljanak mostantól azok, akik évtizedek óta hajnalban, a 6 órakor kezdődő műszak előtt szerezték be aznapi friss élelmüket? Az egyetlen elfogadható válasz a korlátozás azonnali feloldása –- írja közleményben a VDSZ.

   Drasztikusan beavatkozott a kormány több százezer, többnyire kispénzű, fizikai munkából élő ember életébe a boltok hétköznapi nyitva tartását korlátozó intézkedésével is – írja közleményben a vegyipari szakszervezet. A mintegy 30 ezer tagot képviselő VDSZ-nél egyre több panaszos levél gyűlik, háborognak a hajnali műszakba járó dolgozók: március eleje óta nem tudják megvásárolni munkába menet az aznapi friss, olcsó reggelinek, ebédnek valót.  A módosítás bevezetéséhez szükséges, de elmulasztott, vagy valamelyik fiókban lapuló, hatástanulmánynak egyebek között a munkába járókra vonatkozó következményeket is fel kellett volna tárnia – érvel Székely Tamás. Az elnök szerint egy gondos, megelőző vizsgálatból időben kiderült volna, hogy az országban több százezer ember jár hajnalban dolgozni, s munkába menet veszi meg az aznapi tízóraira, ebédre valót, mert esetleg drágább menzára nincs pénze. Most ettől is megfosztották az embereket, zömében éppen a leginkább kiszolgáltatott, nehéz fizikai munkából élőket.  A szakszervezetnél megértik, hogy a munkásokat érintő probléma eszükbe sem jutott a döntéshozóknak akkor, amikor szavaztak erről a változtatásról, hiszen közülük talán senki nem járt még hajnali 6-ra dolgozni, ám ez nem mentesíti őket a felelősség alól – szögezi le az elnök.

   A szakszervezet a döntést felelőtlennek tartja, s nyílt kérdést tesz fel a jogalkotóknak: hol vásárolják meg aznapi élelműket ezek a kispénzű emberek? Az elnök azonban leszögezi, egyetlen jó válasz létezik: az álságos indokok alapján, önös politikai érdekből hozott intézkedés azonnali visszavonása. A szakszervezet elvárja, hogy a kormány ezt a helyes választ adja. A VDSZ addig is támogat minden kezdeményezést, amely a boltok nyitva tartására vonatkozó intézkedés visszavonását követeli.