Napi három óra ingázásra küldhetik a kormánytisztviselőket

Fél évre más munkahelyre is kirendelhetik őket

Újra elfogadtak egy olyan törvényjavaslatot, amelyet Áder János korábban visszadobott: a jogállási törvények módosításáról szóló javaslatot szavazták meg újra – írja a Világgazdaság.

  Ez a törvény rendelkezik a közalkalmazottak munkaviszonyairól: például a kormányhivatalok dolgozóit fél évre más munkahelyre kirendelhetik, összesen napi három órás utazási idővel, ha egy településen belül nő meg az utazási idő (vagyis a gyakorlatban ez egyedül Budapestet érinti). A kormányablakokban dolgozók pótlékot is kaphatnak a munkájukhoz, a munkafeltételeket viszont a kormánytisztviselők engedélye nélkül módosíthatják.
 
   Az államfő problémája az volt, hogy nem tartottak megfelelő egyezetetés a javaslatról - most gyakorlatilag változatlan formában fogadhaták el újra. A fideszes felszólalók legfontosabb érve az volt, hogy Áder nem az Alkotmánybírósághoz fordult, az érdekegyeztető fórumnak pedig megmutatták azóta a javaslatot. Az ellenzékiek szerint hiába nevezik ezt egyeztetésnek, érdemi hatása nem volt, az érintettek véleményét nem vették figyelembe.

Forrás: Világgazdaság