Bárki bármit mond, megéri diplomát szerezni

AGazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzése

 Kétséget kizáróan még mindig a diplomások helyzete a legjobb a magyar munkaerőpiacon, amit a kiemelkedően magas foglalkoztatási rátájuk és jövedelmi helyzetük is alátámaszt. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legfrissebb elemzése a felsőoktatás és a diplomások foglalkoztatásának tényeit és összefüggéseit vizsgálja meg közelebbről.

 A GVI eredményei szerint hazánkban más csoportokhoz képest a diplomások munkaerő-piaci helyzete több szempontból is a legkedvezőbb. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt tíz évben a foglalkozási ráta körükben a hazai átlaghoz képest stabilan, mintegy 20 százalékponttal magasabban járt. A felsőfokú végzettségűek kisebb valószínűséggel is válnak munkanélkülivé, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők. Szám szerint nézve a diplomások munkanélküliségi rátája a kilencvenes évek végén 2% alatti volt, ami 2010-re elérte az 5%-ot, 2011 óta pedig 4%-on áll.

  A foglalkoztatottság várható alakulását tekintve is kedvező a diplomások helyzete. A cégek a 2014 és 2015 közötti időszakra a Rövidtávú Munkaerő-piaci Prognózis legújabb adatfelvételének eredményei szerint a diplomás foglalkoztatottság növekedését jelezték előre.


  A tanulmány alátámasztja azt is, hogy a diplomások jövedelemi helyzete minden foglalkozási csoportban jobb, mint a diplomával nem rendelkezőké. A 2013-as bértarifa felvétel adatain számolva az átlagosnál nagyobb iskolai végzettség bérprémiumot jelentett. Ha munkakörönként nézzük a diplomások arányát, elmondható, hogy az a fizikai munkakörökben rendkívül alacsony (1% alatti), ezzel szemben a vezetői munkakörökben foglalkoztatottak 65%-a, a felsőfokú végzettséget igénylőkében pedig 94% rendelkezik diplomával. Az egyéb és ügyviteli foglalkozásokban arányuk lényegesen kisebb: az előbbiben 25%, míg az utóbbiban 20%.

  Az „ügyviteli munkakörök” által igényelt készségek nagymértékben átalakultak az utóbbi 15-20 évben. E szakmák tartalma úgy változott meg, hogy a korábbiaknál jobban igénylik a felsőfokú tanulmányok során megszerezhető készségeket. Ezekre a változásokra utal az is, hogy az ügyviteli és egyéb foglalkozási kategóriákban nagyobb mértékben találunk 35 évnél fiatalabb diplomás foglalkoztatottakat, mint 35 év felettieket (20% és 13%).

Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról

   A GVI elemzése a diplomások társadalmi-gazdasági szerepéről és munkaerő-piaci helyzetéről mutat be felméréseken alapuló tényeket és az adatokból következő összefüggéseket. Az áttekintés a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) két éve megjelent, hasonló munkájának folytatása, annak bizonyos pontjainak aktualizálása illetve kiegészítése. A kutatóintézet célja az egyének, intézmények, illetve a szakpolitikát irányítók döntéseinek elősegítése.

Forrás: portfolio.hu