Főpolgármesteri Hivatal: a közműcégek vezetésére tartozik a béremelés kérdése

Demonstrációkra készülnek a fővárosi közműcégek szakszervezetei

A fővárosi közműcégek vezetésére tartozik a béremelés kérdése, és nem a Fővárosi Önkormányzatra - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön.

    Szűcs Somlyó Mária ezt arra reagálva mondta, hogy a fővárosi közművállalatok szakszervezeti vezetői előzőleg bejelentették: a szakszervezetek demonstrációsorozatba kezdenek április 13-a után, ha addig nem sikerül megállapodni a béremelésben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal.

    A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója ugyanakkor az MTI-vel azt közölte, a főpolgármesterre csak a cégvezetők bérezése tartozik.

    A szakszervezeti akcióhoz eddig a Főkert Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a BKV egyes szakszervezetei és a - ma már nem fővárosi tulajdonú - Főgáznál működő érdekvédelem csatlakozott.

    A Fővárosi Önkormányzat bejárata előtt tartott eseményen Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke hangsúlyozta: elsősorban tárgyalni szeretnének a mintegy 20 ezer embert foglalkoztató közműcégek tulajdonosaival. Ha azok „nem mozdulnak el” a vállalatok üzleti terveiben jelenleg szereplő, nulla százalékos bérajánlásról, akkor a szakszervezetek más eszközöket is igénybe vesznek a hatékony érdekérvényesítésre - tette hozzá.