A praktizáló orvosok többsége nyugdíjaskorú

3,5 millió magyar maradhat háziorvos nélkül hamarosan

Súlyos ellátási problémákat okozhat az egészségügyben, hogy pár év alatt közel 1 millióan mennek nyugdíjba a Ratkó-korszakban születettek közül. Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint a fokozódó betegszám miatt a kórházak kiadásai megnőnek, a nyugdíjba vonulók ugyanakkor kiesnek az adózási és járulékfizetési körből, ami több 100 milliárdos bevételkiesést jelent. Ráadásul a praktizáló orvosok többsége is nyugdíjaskorú. Tíz éven belül csak az alapellátásban négyezer orvossal lesz kevesebb – írja az mno.hu.

  Az idős, ellátásra szoruló betegek száma a következő 4-5 évben megsokszorozódhat – Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint –, hiszen csaknem 1 millióan érik el a nyugdíjkorhatárt azok közül, akik a „Ratkó-korszakban”, vagyis 1949 és 1957 között, az abortusztilalom idején születettek.
 
  „A magyar kórházi rendszer, döntően a fekvőbeteg-ellátórendszer, de az ellátórendszer másik része sincs felkészülve erre a keresleti túlnyomásra. És kiemelten nincs felkészülve arra, hogy az idősödő lakosság aránya emelkedni fog” – hívta fel a figyelmet az egészségügyi közgazdász.
 
  A nyugdíjas korosztálynál egyre nagyobb a kockázata a krónikus szív- és érrendszeri, a daganatos, az ízületi, a stroke-os megbetegedéseknek, illetve a cukorbetegség kialakulásának. A fokozódó betegszám miatt az egészségügyi ellátórendszer kiadásai drasztikusan megemelkednek, azt viszont egyelőre nem tudni, miből finanszírozzák majd az idősek növekvő tömegének ellátását.
 
  „Ez a kör kiesik a járulékfizetési körből, másik oldalról abba az életszakaszba érkeztek egészségügyi szempontból, amikor használni kezdik az egészségügyi szolgáltatást. Egy erős keresleti és finanszírozási nyomás alatt áll majd az egészségügyi rendszer. Hogy ennek a nagyságrednje mekkora lehet, az attól függ, hogy a nyugdíjba menők keresete mekkora volt, de 100 milliárdos nagyságrendű bevételkieséssel kalkulálhatunk” – mondta Bodrogi.
 
  Az idősek ellátásában ráadásul további fennakadást okozhat, hogy a praktizáló orvosok nagy része szintén nyugdíjaskorú. Tíz éven belül csak az alapellátásban négyezer orvossal lesz kevesebb. „Például a háziorvosok szintjén a kollégák egyharmada már így is nyugdíjkorhatár felett dolgozik. Egy másik harmada öt éven belül kerül erre az életkori területre, Ugyanakkor a kórházi szakrendelői orvosoknál is 50 körül van az átlagéletkor. Elöregedő szakmával állunk szemben, ahol az utánpótlás akadozik. Ez azt jelenti, hogy 3 és fél millió embernek Magyarországon nem lesz háziorvosa sem” – erre már Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke hívta fel a figyelmet.
 
  A szakemberek szerint a szociális adó emelése, vagy a támogatott egészségügyi ellátások körének szűkítése jelenhet átmeneti megoldást, hosszú távon azonban csak az otthoni szakápolási rendszer fejlesztése segíthet.

Forrás: mno.hu