Az iskolaszövetkezeti törvény módosítását kezdeményezik fideszes képviselők

Évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát
 
A jelenleg a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyukat szüneteltető diákok is megkapnák ugyanazokat a kedvezményeket iskolaszövetkezeti munkavállalásuk során, mint az aktív jogviszonnyal rendelkezők – ezt tartalmazza a fideszes Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf törvényjavaslata, amelyet hétfőn nyújtottak be az Országgyűlésnek.

    A diákok iskolaszövetkezeti munkavállalásának, és a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-kölcsönzés keretében való foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslattal a képviselők egy szabályozási hiányosságot kívánnak korrigálni.

    A javaslat indoklásában a kormánypárti politikusok kifejtik: az a cél, hogy ezen passzív jogviszonnyal rendelkező diákokra is vonatkozzanak azok a társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatos jogosultsági szabályok az iskolaszövetkezeteken keresztüli munkavégzéskor, mint amelyek az aktív jogviszonnyal rendelkező nappali tagozatos hallgatótársaikra érvényesek, ha 25. életévüket még nem töltötték be.

    A javaslat indoklásában a két politikus kitér arra is, hogy Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, jelentős részük, legalább 130 ezren iskolaszövetkezetekben dolgoznak.

    Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás speciális, atipikus foglalkoztatási forma, amely éppen rugalmassága miatt képes a tagok igényeihez, képzettségéhez és időbeosztásához igazodva, munkatapasztalatot és legális pénzkereseti lehetőséget biztosítani a tanulóknak, hallgatóknak – rögzítették a kormánypárti politikusok.

    A törvénnyel egyértelműen kimondanák azt is, hogy a munkaerő-kölcsönzéskor a kiválasztás során a tényleges foglalkoztatónak — azaz a kölcsönvevőnek — is be kell tartania az egyenlő bánásmód követelményét, nem csupán a kölcsönbeadónak. Azokat a munkavállalókat, akiknek a foglalkoztatása a jogszabályban meghatározott munkaerő-kölcsönzés keretében történik, 2011. január 1-jét követően a létszámszámítás során az általános szabályok szerint kell figyelembe venni, vagyis munkaerő-kölcsönzés esetén a munkavállalót a kölcsönbeadó szervezet létszámában kell számításba venni - javasolja Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf.