Nem kaptak fizetést, felmondott az összes idősgondozó

Ellátás nélkül maradhatnak az idősek

Felmondtak Martfűn a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ dolgozói, mert január óta nem kapták meg fizetésüket. Ellátás nélkül maradhatnak az idősek – tudta meg a szoljon.hu.

  A házi segítségnyújtó szolgáltatásban részt vevő munkatársak hétfőtől hivatalosan már nem vállalják az időskorúak gondozását, melyről tájékoztatták a munkáltatójukat és az ellátottakat is. A probléma öt dolgozót és legalább nyolcvan ellátottat érint.

  – Az első gyanús jelet akkor vettük észre, amikor egy tavaly év végi összejövetelen bejelentette a három vezető, hogy felmondanak. Mind a hárman, egyszerre. Akkor már gondoltuk, hogy decemberi fizetésünk késése ezzel összefüggésben állhat. Az év végi bért január közepén kaptuk meg, azóta egy fillért nem utalt át a munkáltató – árulták el azok a gondozónők, akik a múlt héten mondtak fel munkaadójuknak, így tegnaptól hivatalosan már senki nem gondozza a szolgáltató központtal szerződött időseket. Akik nincsenek kevesen: csaknem nyolcvan idős ember érintett, nekik a gondozónők nemcsak a bevásárlást, gyógyszerkiváltást intézték, hanem ténylegesen ápolták is őket.

  – Januárban még kilencen gondoztuk az időseket, áprilisra csak öten maradtunk, a többiek elmentek... – ingatják fejüket a hölgyek, hozzátéve, őket egyelőre még hajtja a lelkiismeret, nem szeretnék cserben hagyni gondozottjaikat, így (amíg tudják), ingyen is végzik eddigi munkájukat. Az önkormányzat kamatmentes hitellel segíti őket, egy tiszaföldvári dolgozó pedig rendkívüli segélyt kapott a szomszéd város önkormányzatától. További nehézség, hogy a már korábban felmondott dolgozók gondozottjai is az öt kitartó hölgyre „szakadtak”, akik lassan erejük végéhez érnek. Dr. Papp Antal polgármester elmondta, az önkormányzat felvette a kapcsolatot a szolgáltatást biztosító szervezet vezetőivel, keresték az együttműködést, de teljes elutasításba, érdektelenségbe ütköztek.

  – Tegnap kaptunk egy levelet tőlük, melyben leírták, hogy rossz színben tüntetjük fel őket, ugyanakkor azt állítják, egyetlen településről sem érkezett hivatalos vagy formális megkeresés hozzájuk, amely a kialakult helyzet megoldására tett volna javaslatot. Ezt mi visszautasítjuk – mondja határozottan a polgármester.

   A levélben egyébként az szerepel, hogy a nehézségeket a szervezetnél az okozta, hogy a Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága átfogó ellenőrzést rendelt el 2013-ra vonatkozóan. A szolnoki telephelyen hiányosságokat tártak fel a gondozónők munkájában (csalás gyanúja merült fel – szerk.). A megállapított hibák miatt az Államkincstár előbb a tavalyi évre vonatkozó, később az idei normatív támogatás kifizetését is felfüggesztette. Ennek ellenére a szervezet a jövőben is működtetni kívánja szociális szolgáltatásait.

 – Csakhogy Martfűn nem tudja, hiszen az összes dolgozó felmondott. Nem valószínű, hogy más településről küldenek városunkba szakembereket... – vélekedik dr. Papp Antal. Mi tehát a megoldás?

 – Az egyik például, hogy a gondozottak felmondják intézményi jogviszonyukat, így „függetlenek” lesznek, később bármelyik más szolgáltatóval szerződhetnek. Önkormányzatunk azt tervezi, hogy a Református Egyházzal összefogva egy hasonló, házi segítségnyújtással foglalkozó szervezetet hozunk létre, amely átveszi az időseket. Csakhogy egy új törvényi szabályozás miatt nem tudunk mindenkit ellátni, a szigorítás miatt ugyanis néhányan „kihullanak” a rendszerből. Nem tudni, mi lesz majd velük... Kupai-Szabó Kornél református lelkész azt hangsúlyozta, a Martfűi Református Egyházközség szolgálati úton felterjesztette a városvezetés megkeresését egyházi felettesei felé. A közeljövőben várják a Református Egyház hivatalos állásfoglalását, remélve a pozitív elbírálást.

  Gonda Lajosné, a helyi Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ vezetője elmondta, egy új szervezet indulása nem megy egyik napról a másikra: befogadási- és működési engedélyt kell szerezni, melyek kérelmét már benyújtották, az elbírálás folyamatban van.

  Ami biztos, jelenleg nincsenek gondozók, csak ellátottak, akiket a mai napig nem tájékoztatott a fennálló helyzetről a szolgáltató, így nem is tudják, hogy mire számíthatnak az elkövetkező napokban...
 
Forrás: szoljon.hu