A szabad vasárnap hatásai a vízparton

Az utazók szeretik maguk eldönteni, hogyan töltik a pihenésüket

Zöldség, gyümölcs, tartós tej, kávé, csomagolt kenyér, italáru és egyéb alapvető élelmiszerek bukkanhatnak fel a szezonális éttermek, vízparti büfék, üdülőkörzetekben lévő vendéglátóhelyek kínálatában a hagyományosan május elején induló strandszezonban – írja a Magyar Nemzet.

   Noha az éttermeket és a szálláshelyeket nem érinti a kiskereskedelemre vonatkozó nyitvatartási korlátozás – vagyis továbbra is fogadhatják vendégeiket a hét minden napján –, a várakozások szerint főként a turisztikailag látogatottabb területeken rájuk is hatással lesz az új előírás. A lapunknak nyilatkozó vendéglátósok többsége úgy vélekedett, akár nyerhetnek is a rendelkezésen, noha akadnak, akik attól tartanak, a külföldi turisták és a belföldi vendégek közül is lesz, aki emiatt országhatárainkon kívüli úti célt választ magának.
 
   Az utazók szeretik maguk eldönteni, hogyan töltik a pihenésüket, és aki eddig a boltban szerezte be a nyaralás alatt elfogyasztott élelmiszereket, mert olcsóbban megoldhatta így a család pihenését, nem biztos, hogy ezután átszokik az éttermi fogyasztásra – jegyezte meg egy, a Balaton északi partján lévő étterem tulajdonosa, aki szerint a környéken működő áruházak ily módon nem jelentettek versenytársat számukra. Mint mondta, az étterembe járó közönség ezután is hajlandó lesz nagyobb összeget áldozni a kényelmes időtöltésre, míg a vékonyabb pénztárcájú polgárok egy része előre vásárol majd a szombaton üzemelő környékbeli láncoknál. Azonban arra is számítanak a szolgáltatók, hogy akár a vendéglői fogyasztásra is felhasználható Széchenyi-pihenőkártya, s a reáljövedelmek növekedése révén érezhető lesz vasárnaponként az élénkebb forgalom.

Alapvető élelmiszerek az étlapon

  A szakmabeli több olyan vállalkozóról tud a környéken, akik úgy készülnek a nyári szezonra, hogy az étlapon lévő kínálatukat alapvető élelmiszerekkel egészítik ki. – Az egyik parti büfében például előre csomagolt felvágottakat, kenyeret is lehet majd vásárolni vasárnaponként, míg akad olyan éttermes, aki a teraszán felállít egy zöldséges standot, ahonnan a friss árut megvásárolhatják a betérő vendégek – jegyezte meg forrásunk. Hozzátette, olyan szállásadóról is tud, aki a hét utolsó napjára meghirdetett családi akció keretében jelentős kedvezményekkel csábítja fogyasztásra a betérőket. Emellett tudomása szerint akad olyan kemping, illetőleg szabad strand az országban, ahol eddig nem működött büfé, az idei nyáron viszont többen terveznek ilyen vállalkozást.
 
  A kereskedelmi alkalmazottaknak a hét utolsó napján elrendelt kötelező pihenőnap bevezetésével a kormánynak nem titkolt szándéka, hogy a családokat arra ösztönözzék, a szabadidőt valamely turisztikai lehetőség kihasználásával töltsék el. Ez nem feltétlenül pénztárcafüggő, hiszen a természetjárás, a kerékpáros túrázás a szegényebbek számára is viszonylag kevés pénzből megoldható. A Magyar Turizmus Zrt. internetes oldalán például külön gyűjti, vasárnaponként milyen programlehetőségek várják a családokat. Az elmúlt hét végén például zsúfolásig teltek a népszerű, vízparti kirándulóhelyek, a fővárosban és vidéken  is ezt tapasztalták.
 
Forrás: mno.hu