Jobb az idősebb kolléga, mint a fiatal?

A munkaadók egyre több 50 év feletti munkavállaló foglalkoztatását tervezik

Markáns paradigmaváltási szándék mutatkozik a foglalkoztatók körében: egy friss felmérés szerint, a fiatalabb generációkkal szemben megbízhatóbbak munkájukban az idősebbek, ezért a munkaadók egyre több 50 év feletti munkavállaló foglalkoztatását tervezik – olvasható a Privátbankár oldalán.

 Az Y, Z generációval kapcsolatos folyamatos nehézségek, kihívások következtében a munkaadók egyre jobban fókuszálnak az idősebb korosztály (50+) vonzására, megtartására.  
„Elmondásuk szerint azért, mert egyre inkább azt tapasztalják, hogy az idősebb munkavállalók sokkal megbízhatóbbak, lojálisabbak a szervezethez, megbecsülik a munkájukat, hosszú távon lehet velük tervezni, és a fiatal generációk esetében ez kevésbé jellemző mostanában” – számolt be Németh Judit, az mtd Tanácsadói Közösség ügyvezetője legfrissebb felmérésükről.
 
Nem lehet figyelmen kívül hagyni a jövőt

  A 2014/15-ös kutatásából kiderült, hogy a válaszadó szervezetek többsége véli úgy, hogy a demográfiai folyamatok a jövőben kihívást jelentenek majd a szervezeteknek. Ugyanakkor a munkáltatóknak csak a kisebb része foglalkozik tudatosan a különböző életkorú/generációjú munkavállalók menedzselésével annak ellenére, hogy az ebből származó előnyök jelentősek lehetnek.
 
Miben gondolkodnak most a cégek? 

  Jelen helyzet szerint, a szervezetek jobban fókuszálnak a fiatal tehetségek vonzására és megtartására, és kevésbé az idősebb életkorú munkavállalók tudásának naprakészen tartására, egészségének megőrzésére, vagy akár a fiatalok és idősebbek közötti együttműködésre, tudásátadásra.
 
  Kevés szervezet mondhatja el magáról, hogy kiegyensúlyozott korstruktúrával rendelkezik, talán éppen ezért tervezi a válaszadó szervezetek közel fele, hogy a jövőben szeretnék bővíteni a multi-generációs és kormenedzsmenttel kapcsolatos intézkedéseiket - állapította meg a felmérés.
 
Forrás: Privátbankár