Hallgatói tiltakozás a szakok megszüntetése ellen

A társadalmi tanulmányok képzésnek is vége lenne

A társadalomtudományi képzés megszűnésétől félnek az ELTE-s hallgatók, miután pénteken kiderült, hogy a kormány több alapszakot is megszüntetne. Szerintük ez veszélybe sodorja az egész Társadalomtudományi Kart, ezért holnap estére fórumot szerveznek az egyetemre – írja az abcug.hu.

  Hallgatói fórumot szerveznek holnap estére az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatói miután kiderült, hogy a kormány több szakot is megszüntetne. A minisztériumi előterjesztés szerint a nemzetközi tanulmányok például csak mesterképzésben lenne választható.
 
  Az Abcúghoz eljutott előterjesztés szerint teljesen megszűnne a társadalmi tanulmányok képzés is. A fórumot szervező hallgatók szerint ez az egész kar működését veszélybe sodorná, hiszen a bevételek több mint hatvan százalékát az erre a két szakra járó önköltséges hallgatók biztosítják. Attól félnek, hogy a két alapszak eltörlése miatt megszűnne a három másik társadalomtudományi alapképzés is, az alkalmazott közgazdaságtan, a szociológia és a szociális munka.
 
  A fórum egyik szervezője azt mondta, az oktatók támogatják a megmozdulásukat, és igyekeznek más érintett egyetemekkel is összefogni. A hallgatók azt követelik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma vonja vissza az előterjesztést, tegye nyilvánossá a döntések hátterét és biztosítsa a felsőoktatási autonómiát.
 
  A kormány korábbi közleményében azt írta, a szakok számának csökkentésével az a cél, hogy “megteremtsék a képzés, valamint a gazdasági és társadalmi elvárások közötti összhangot, javítva az oktatás, a foglalkoztatás és a gazdaság versenyképességét”.

Forrás: abcug.hu