Megmutatjuk, hogy dolgoznak 420 ezerrel többen

Mi áll a hatalmas szám mögött?

A nemzetgazdasági miniszter szerint 420 ezerrel dolgoztak többen tavaly év végén a 2010-es adatokhoz képest. Megmutatjuk, mi áll a hatalmas szám mögött – írja az mfor.hu.

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a minap a Corvinus egyetemen tartott előadásában úgy fogalmazott: a 2010-es adatokhoz képest 2014 végére már 420 ezerrel többen dolgoztak az országban. Ha megnézzük a KSH foglalkoztatottakra vonatkozó adatait, akkor látható, hogy 2010-ben november volt az a hónap, amikor a legtöbb foglalkoztatott dolgozott Magyarországon.
 
   Ha ehhez képest vizsgáljuk a növekedést, 2014 végére 367 ezer fős pluszt kapunk, ha viszont 2010 márciusához mérünk (amikor éven belül a legalacsonyabb volt a létszám), akkor 463 ezer fős a növekedés mértéke. A Varga Mihály által mondott számot akkor kapjuk meg, ha a 2010-es átlagos foglalkoztatási szintet vesszük. Ekkor 2014 novemberére 424, decemberre pedig 410 ezer a bővülés mértéke.
 


  A foglalkoztatottakon belül több csoportot különíthetünk el:
benne vannak a KSH által közölt másik statisztika adatai is az alkalmazottak számára vonatkozóan (ez a közszférából, a versenyszférából és a nonprofit szervezeteknél dolgozók létszámából tevődik össze a legalább 5 főt foglalkoztató cégek esetében). Ez az adat a közmunkásokat is tartalmazza.
Magába foglalja még az öt főnél kisebb cégeknél alkalmazottakat,
az önfoglalkoztatókat, egyéni vállalkozókat,
a külföldön dolgozó magyar lakhellyel rendelkezőket.
 
  A 2010-es átlaghoz képest bekövetkezett növekedést mutatja az alábbi diagram, melyen jól látható a munkaerőpiac szezonális ingadozása és az ezt megszüntető téli közfoglalkoztatás hatása is.
 
  A foglalkoztatottakon (420 ezer fős bővülésen) belül a teljes alkalmazotti létszám 130-140 ezer fővel haladja meg a 2010-es év átlagát. Érdekesség, hogy amennyiben az alkalmazotti létszámot csökkentjük a közfoglalkoztatottak számával, akkor a növekedés mértéke már „csak” 30-40 ezer fő.
 


  Az alkalmazottakon belül a legfontosabb - és egyben nagyobb - létszámot adja a versenyszféra, ahol a növekedés 45-55 ezer fős volt 2010 átlagához mérten.
 
  Az alábbi összesített grafikonon így jól látható, hogy a 420 ezer főből
♦ 45-55 ezret ad a versenyszféra
♦ ezen túlmenően az alkalmazottak (közfoglalkoztatottak nélkül) 30-40 ezer főt,
♦ a közfoglalkoztatottak pedig közel 90 ezerrel növelték a foglalkoztatottak számát.


És mi az, ami ezen felül bővíti a létszámot?
statisztika hiányában csak bizonytalan becslést lehetne adni a külföldön dolgozók számának változására,
az 5 főnél kisebb cégek létszámbővítése,
és az egyéni vállalkozók, önfoglakoztatók számának emelkedése.
 
Forrás: mfor.hu