Kikényszerítették a nővér felmondását

Sándor Mária akciójához az ország egész területéről csatlakoztak

 Nem magától adta be felmondását a Péterfy Sándor utcai kórházban nővérként dolgozó Sándor Mária – legalábbis ezt állítja Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a borsonline.hu oldalán.

  – A korábban megjelent hírekkel ellentétben Sándor Mária nem önszántából adta be felmondását a kórház vezetőinek, hanem kikényszerítették belőle a nyilatkozatot – állítja Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.
 
  – Mária nagyon szeretne továbbra is a kórházban dolgozni, persze csak akkor, ha végre az egész egészségügyben tiszta viszonyok teremtődnek – szögezi le a FESZ vezetője.
 
  Mint ismeretes: Sándor Mária először a Házon kívül című mű­sorban beszélt, a nővérek túlterheltségéről és az elmaradt túlórák kifizetéséről. Ezt a kórház igazgatója cáfolta, de a nővérek mutattak róla papírokat. A riport óriási visszhangot váltott ki, több nővér jelezte, hogy hasonló gondokkal küzd. A minisztérium vizsgálatot indított, de mindent rendben találtak. Mária viszont nem hagyta magát, szombaton fekete ruhában akart dolgozni, ezt azonban nem engedték neki.
 
  Az ápolási igazgató felszólította: vagy felveszi a kórház által biztosított formaruhát, vagy távozik a kórházból. Az ápolónő nem volt hajlandó átöltözni, inkább aláírta felmondólevelét. Akciójához azóta rengetegen csatlakoztak, az ország egész területén vettek fel munkaruhaként fekete felsőt, orvosok és nővérek egy­aránt.
 
  Az akció hatására Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az ATV-ben elismerte: több kórházban is vannak elmaradások a túlórabérekkel, de egyeztetnek ezek kifizetéséről.
 
   – A tét nem csak a bérrendezés, hanem az egészségügy teljes átalakulása. Nagy dobásra készülünk, erről azonban csak később kívánok többet elmondani – fogalmaz titokzatosan a szakszervezeti vezető.

 K. Mária: Én „csak” egy beteg ember vagyok. Nektek (is) köszönhetem, hogy élek. Nektek köszönhetem, hogy lányom felépült egy szörnyű balesetből, 4 hónapig ápoltátok. Én mellettetek állok, mert megtapasztaltam, hogy milyen emberfeletti munkát végeztek.
 
  K. Krisztina: Szívem szerint Máriának utalnám az éves tagdíj összegét. Ő kiállt ÉRTÜNK még saját kárára is!

  Katalin: A Péterfy Toxikológián dolgozom és s minap több kollegámmal együtt fekete pólóban dolgoztunk,melyről fotót is készítettünk és kiposztoltuk jelezve ezzel hogy mi is támogatjuk a „mozgalmat”. Délután jött az ukáz hogy vegyük le a képeket a facebook-ról. Nekem eszembe sem jutott eleget tenni a kérésnek. 

Forrás: borsolnine