Az ápolói munka a legnehezebb?

Április 22.: Az ápolók napja

Az ápolóktól, ápolónőktől mindenki azt várja el, hogy mindig türelmesek, nyugodtak és empatikusak legyenek, barátságosak a betegekkel és a hozzátartozókkal egyaránt, a mostoha munkakörülmények, az alacsony fizetés és a komoly egészségügyi kockázatok ellenére. A felmérések szerint az egészségügyben dolgozókat, az ápolókat veszélyezteti a legjobban a depresszió, a kiégés, valamint a hosszú távú munkahelyi stressz miatt kialakuló krónikus betegségek. A munkájukra gyakran minimális visszajelzést sem kapnak, emberi életek múlhatnak minden döntésükön, rengeteget dolgoznak, mindezt megalázóan kevés pénzért. A munkájuk pedig jóval összetettebb, mint azt gondoljuk, és azt, amit minden nap csinálnak, nagyon kevesen képesek vállalni – írja a hazipatika.hu.

  „Találnék-e megfelelő szavakat, egy tini viharos lelkének megnyugtatására, megmutatni neki a helyes utat az élet kemény világában? Meg tudnám-e hallgatni, társaival együtt, tudnék-e jó tanácsot adni neki, és meglátni, megfogadta-e? Tudnék-e egy elkeseredett embertársam szemébe könnyek nélkül nézni, és mosolyogva okos tanácsot adni azok után, mikor megmondták neki, pár hónap múlva már nem fog élni? Képes lennék-e szeretettel etetni, itatni, ápolni másokat? Tisztázni, kimosni napjában többször undor nélkül teste váladékaiból? El tudnám-e viselni, hogy mások vérében úszva küzdök életéért, olykor ha úgy adódik a földön térdelve élesztem újra, hogy kapjon egy esélyt még? Bírnám-e mosolyogva, nyugodtan tűrni gyakran zavart, agresszív beteg vádló, bántó, sértő szavait? Védekezni, mikor belém harapnak, ököllel vernek s lábbal rugdosnak, valamint viperával kergetnek folyosó hosszan? Tudnék-e ilyenkor nem haragudni, képes lennék-e még ekkor is az ember mögé szeretettel tekinteni?” - fogalmazza meg kérdések formájában a munkája lényegét, a mindennapos küzdelmeket az Ápolónő blog írója.
 
   Kutatások szerint az ápolók nemcsak a depresszióra, de az alkohol-, a gyógyszer- és kábítószerfüggőségre is fokozottabban hajlamosak, a hosszú éjszakai műszakok, a létbizonytalanság és az állandó nyomás miatt olyan krónikus betegségek is veszélyeztetik őket, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri panaszok és az alvászavarok. A szakemberek szerint az ápolók fizikai és lelki egészségére sokkal jobban oda kellene figyelni, és mindenképpen javítani kellene a munkakörülményeiken. Az ápolók azonban tisztában vannak a veszélyekkel, ennek ellenéreújra és újra munkába mennek és életeket mentenek meg, az orvosokkal és egyéb egészségügyi dolgozókkal szorosan együttműködve. Ennek oka - többek között - talán az elképesztő hivatástudat és a hit az emberi jóságban, segítőkészségben.

 Mint ahogyan az Ápolónő blog szerzője írja egy bejegyzésében: „...jogos a kérdés, hogyan tudunk 10, 20 vagy még több éve a pályán maradni? Talán azért, mert minden nehézség ellenére szeretjük a hivatásunkat, benne az embereket, és valószínűleg arra születtünk, hogy őket szolgáljuk. S valahol elrejtve mégis megtalálható egy boldog mosoly, pár kedves szó, egy mindent elmondó időnként könnyes tekintet , mely gyakran a hála, a köszönet jelének megnyilvánulása irántunk. Valamint nem utolsó sorban ott vannak a mindent elfeledtető sikerélmények, mikor egy beteg még gyengén ugyan, de mégis mosolyogva, gyógyultan távozik.”
 
Forrás: hazipatika.hu