Munkapróbaközpont nyílt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

Palota Munkapróba Központ
 
Az Emmi szerint a XV. kerületi intézményben a fogyatékossággal élő emberek kipróbálhatják magukat különböző munkakörökben, ezzel javulnak az elhelyezkedési esélyeik a nyílt munkaerőpiacon.

  A tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága azt követően adott ki közleményt, hogy Czibere Károly államtitkár szerda délelőtt megnyitotta a Palota Munkapróba Központot, amelynek legfőbb célja azoknak az álláskereső, megváltozott munkaképességű embereknek a betanítása, munkaszocializálása, felzárkózásának elősegítése és munkába állítása, akik hátrányos helyzetükből adódóan nem tudnak vagy csak nehezen képesek elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

   A Bogáncs utcai intézmény megnyitóján az államtitkár a kormány nevében támogatásáról biztosított minden céget, amely munkalehetőséget teremt a megváltozott munkaképességű emberek számára, hogy azok kiléphessenek kényszerű bezártságukból és értéket teremthessenek. Az államtitkár azt hangoztatta, mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy előre léphessen az életben. Hozzátette: a kormány kiemelt célja, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember kapjon munkalehetőséget, és így „a passzivitásra kárhoztató segély” helyett saját jövedelméből élhet.

  Emlékeztetett arra is, hogy az Országgyűlés nemrég fogadta el a pártok egyöntetű támogatásával az országos fogyatékosságügyi programot, amelynek egyik központi eleme a foglalkoztatás. 2010 óta kétszeresére, csaknem 80 ezerre emelkedett azoknak a megváltozott munkaképességű embereknek a száma, akik ma valamilyen foglalkoztatási jogviszonyban dolgoznak - fűzte hozzá. Az államtitkár utalt arra is, hogy a cégeknek ma érdemes minél több megváltozott munkaképességű embernek munkát adniuk, foglalkoztatásukhoz újabb eszközöket vásárolni, mert a kormány hosszú távon kiszámítható, fenntartható fejlesztési, szabályozási és finanszírozási környezetet biztosít a számukra.

   Közölte, a múlt év végén 2,67 milliárd forintos egyszeri fejlesztési forrást juttattak az akkreditált rehabilitációs foglalkoztatók részére, s a közelmúltban döntöttek 2 milliárd forint többletforrásról, amelyet további ezer, megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatására lehet fordítani.