Értékszállítók sztrájkja: a szakszervezet szerint a munkáltató valótlanságokat közölt

A sztrájkbizottság a munkáltató új bérfejlesztési javaslata esetén kész az érdemi tárgyalásokra

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) szerint a Magyar Posta Zrt. és a JNT Security Kft. szerdai közös közleménye több valótlan állítást tartalmaz a JNT dolgozóinak sztrájkjával kapcsolatban.

    A szakszervezet közölte azt is: a sztrájkbizottság csütörtökön új megoldási javaslatokkal lép a nyilvánosság elé.

    A Magyar Posta Zrt. és a JNT Security Kft. (JNT) szerdán bejelentette, hogy a JNT pert indít az ÉŐDSZ, illetve egyes tisztségviselői ellen, mert a cégek álláspontja szerint folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalásokról és a sztrájkról. A JNT bíróság előtt vitatja a sztrájk jogszerűségét, és amiatt is az igazságszolgáltatáshoz fordul, hogy nem állapodtak meg a sztrájk alatt nyújtandó minimális szolgáltatásokról.

    Az ÉŐDSZ csütörtöki közleménye szerint „értetlenül áll” a két cég közös közleménye előtt. Hangsúlyozzák, hogy a sztrájkhelyzet kialakulásáért a szakszervezet a JNT és a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vezetését tette felelőssé, ugyanakkor a Magyar Posta Zrt.-vel nem állt sem érdekvitában, sem munkaügyi jogvitában, ezért érthetetlen, hogy a Magyar Posta Zrt. miért jelent meg a kiadott közlemény második aláírójaként.

    Az ÉŐDSZ úgy véli, a szerdai közlemény, amellett hogy munkáltatói nyomás alatt akarja tartani a sztrájk szervezőit és résztvevőit, csúsztatásokkal és pontatlanságokkal is operál. A szakszervezet közleménye szerint „a JNT Security Kft.-nél jelenleg hatályos kollektív szerződés rendelkezéseivel összhangban, szerződésszerűen és jogszerűen járt el a bértárgyalások egyoldalú berekesztésével kapcsolatban”, aminek jogszerűségét a birtokában lévő első fokú bírósági végzés is alátámasztja.

    Hangsúlyozzák, hogy a sztrájkbizottság a munkáltató új bérfejlesztési javaslata esetén azonnal kész az érdemi tárgyalásokra. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a sztrájk második napja elteltével a JNT vezetése nem ült le tárgyalni a sztrájkbizottsággal, pedig az egész nap a cég telephelyén várta az egyeztetés lehetőségét.

    A szakszervezet szerint nem felel meg a valóságnak a munkáltató azon állítása sem, hogy az ÉŐDSZ saját bérfejlesztési javaslatát sem kívánta megtárgyalni a bértárgyalás keretei között. Emlékeztetnek: az ÉŐDSZ április 9-én személyesen, majd április 10-én levélben adta át részletes bérfejlesztési javaslatát, az arra való reflektálásra a munkáltatónak először április 16-ig, majd még egy esélyként április 20-ig adtak lehetőséget, azzal a kikötéssel, hogy azt a cég juttassa el a Posta Vagyonkezelő Zrt.-hez is, és kérték a tulajdonos válaszát is a javaslatra. A 2015. április 21-én megkezdett sztrájk bejelentésére az ezt követő hatástalan és eredménytelen munkáltatói és tulajdonosi jogkör gyakorlóinak elutasító válaszát követően került csak sor - szögezi le a szakszervezet.

    Az ÉŐDSZ JNT Security Kft.-nél működő szervezete hétfő éjféltől határozatlan időre hirdetett sztrájkot. A szakszervezet kérése az alapbérek átlagosan 5 százalékos növelése volt, valamint az, hogy a béren kívüli juttatásokat személyenként emeljék évi 22 000 forintra. A munkáltató 1,5 százalékos átlagos alapbérnövelést javasolt, ami a későbbi tárgyalásokon 1,6 százalékra módosult.