Kordás László: Nem lesznek pártzászlók a május elsejei szakszervezeti demonstráción

Már szervezik a „kritikus tömeget”

Nem lesznek pártzászlók a május elsejei szakszervezeti demonstráción, amelynek szervezése már tart, az internetes mozgósítás pedig a héten indul el – mondta a Magyar Nemzetnek Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A rendőrségi bejelentés tízezres tömegről szól.

  Nem volt közös szervezés, ez fel sem merült egyik oldalon sem – jelentette ki érdeklődésünkre Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arra a kérdésre, hogy a szakszervezetek május elsejei városligeti tüntetésének szervezésében pártokkal is együttműködtek-e. Mint mondta, sem a Városligeti fasorhoz tervezett tüntetésen, sem a Városligetben, a Napozórétre hirdetett majálison nem lesznek pártzászlók, de ahogy a korábbi években, úgy ezúttal is akadhatnak majd olyan politikusok, akik felkeresik a szakszervezeti sátrakat.
 
   Mint arról beszámoltunk, több mint 10 ezer embert várnak azok a szakszervezetek és civilek, amelyek rendhagyó majálissal akarnak tiltakozni május elsején a kormány szerintük munkavállalókat sújtó intézkedései ellen. A szövetség elnöke a napokban úgy fogalmazott: a munkavállalóknak nincs okuk az ünneplésre, hiszen a munka világában és más területen folyamatos leépülés van, például a bérek vagy a korhatár előtti ellátások területén, illetve a munka törvénykönyve is rengeteg problémát okoz a munkaadóknak és a munkavállalóknak. – Nincs hova hátrálni, meg kell mutatni az erőnket – tette hozzá az érdekvédő. Arra törekednek, hogy május elsején elérjék azt a „kritikus tömeget”, ami egyértelmű jelzés lesz a kormány számára. Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés egyik szervezője pedig arról beszélt, hogy Magyarországon komoly a megélhetési válság, ami szerinte a kormánynak köszönhető.
 
  Kordás László szerint már zajlik a Városligeti fasornál tervezett tüntetés szervezése, az internetes mozgósítás pedig a héten kezdődik. A cél, hogy minél többen ott legyenek az „európai béreket stadionok helyett” jelmondattal meghirdetett tüntetésen. A felszólalók arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az emberek tisztes megélhetést szeretnének, valamint az életminőség javulásáért is tüntetnek.

Forrás: Magyar Nemzet