Máris átírták a vasárnapi boltzáras törvényt

A világörökségi területeken sem lehetnek nyitva az üzetek

Húzott is és engedett is a törvényhozás a vasárnapi boltzáron, ma megszavazta ugyanis, hogy a világörökségi területeken sem lehetnek nyitva a boltok vasárnap, a hét többi napján viszont minden bolt a törvényben előírt reggel 6 óra helyett már 4:30-kor kinyithat. A szavazás során egy fideszes képviselő szabotált és tartózkodott – tudta meg a HVG.
 
   Alig több mint egy hónap elteltével már itt is az első két módosítás a kiskereskedelem részleges lefagyasztásáról szóló törvényhez. A kormány és a kormánypártok meghallgatták a keményen dolgozó kisemberek panaszát, és lehetővé teszik, hogy a hajnalban munkába indulók bárhol megvehessék a friss kiflit vagy a tejet. Az eddigi 6 óra helyett a jövőben már 4:30-kor kinyithat minden üzlet. Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslat megszavazása a parlament törvényalkotási bizottsága támogatását követően borítékolható volt, s ez be is jött, a törvényhozás ma megszavazta a móosítást.
 
  Ugyancsak átment a parlameten a világörökségi területeken való vasárnapi nyitva tartás betiltása, azaz pár nap múlva (a köztársasági elnöknek néhány nap áll rendelkezésére aláírni a módosítást, ami az ezt követő napon hatályba is lép) még kevesebb üzlet lehet nyitva a hét utolsó napján. Így kampec lesz például a Batthyány téri csarnokban működő Sparnak, a volt Úttörő Áruházban lévő Aldinak, nagyjából az egész ötödik kerületnek és a Tokaj környéki üzleteknek is.
 
  A vasárnapi zárva tartás szabályait lefektető törvény csak bő egy hónapja lépett életbe, és a rengeteg kritika ellenére a kabinet eddig még mindig kitartott amellett, hogy legalább két hónapnak el kell telnie, amíg az első tapasztalatokat értékelni lehet. Ez most borult, annál is inkább, mert a kormányzati kommunikáció további két kifogással kapcsolatban is engedékenységet jelez. Az egyik a Balaton környékén lévő üzletek kivétele a törvény szigora alól, mivel az ottani kisvállalkozások nagyon tartanak attól, hogy a vasárnapi boltzár rontja a térség turisztikai vonzerejét, és végső soron pont azoknak a megélhetését veszélyezteti, akiket a törvény előnybe akart hozni. A másik rést a kereskedelmi szakképesítések miatt háborgó vállalkozók üthetik a pajzson. A nyitva tartáshoz ugyanis nem elég tulajdonosnak vagy családtagnak lenni, bizonyos élelmiszerek értékesítéséhez a megfelelő szakképesítést is fel kell tudni mutatni. Mivel azonban ez sok esetben nincs meg a tulajdonosnak vagy a családtagjának, pusztán ezen is múlhat a vasárnapi nyitva tartás lehetősége.
 
  A szavazáson a fideszesek közül Bencsik János tartózkodott, a többiek megszavazták a módosítást. Ugyancsak megszavazta a KDNP, és a Jobbik is, míg a szocialisták, az LMP és a függetlenek nemmel szavaztak.
 
Forrás: HVG