A magyar bér egy hetede az osztráknak

A gyakorlatban szinte nem lehet munkabeszüntetést tartani

Nem elég a munka, arra is szükség van, hogy a somogyi dolgozókat a jelenleginél lényegesen jobban fizessék meg. Az érdekvédők három nappal a munka ünnepe előtt kedden tartották rendezvényüket Kaposváron, ahol a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok ösztöndíjat kaptak – írja a sonline.hu.

  – A társadalom sok mindent köszönhet a szakszervezeteknek, így a nemzetközi nőnapot, a nők egyenjogúságát, s a nők választójogát is – hangsúlyozta Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke. – Munka, bér, juttatások: ezek a követelések nemcsak korábban, hanem jelenleg is igen aktuálisak.
 
  Svajda Józsefszerint sok kéz emelkedne a magasba, ha azt kérdezné az ünneplőktől: mennyien dolgoznak naponta nyolc óránál többet? A bérek alacsonyak, közismert, hogy Somogy messze leszakadt az országos átlagtól. Az elmúlt időszakra utalva rámutatott: az első és egyik legfontosabb feladat az átlagkeresetek növelése, nemzetközi trendekre utalva megjegyezte, az EU-s országokat tekintve hazánkban rendkívül alacsony a mutató. Svajda József szerint bőven van mit javítani, s nemcsak országosan, hanem helyi szinten is. Összefogva a várossal mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél több embernek legyen munkája, s a másik nagy eredménynek azt tartaná, ha pár éven belül minél kevesebb dolgozó lenne minimálbéres.
 
  – A szakszervezet következetesen kiáll a dolgozókért, a pénteki fővárosi felvonulásra Kaposvárról két buszt indítunk – jegyezte meg Svajda József. – Több fontos követelésünk van: a Munkatörvénykönyvének megváltoztatásán túl a sztrájktörvény felülvizsgálata is halaszthatatlan, mivel a jelenlegi előírások miatt a gyakorlatban szinte nem lehet munkabeszüntetést tartani. S bizonyos munkakörökben, szakterületeken fontosnak tartjuk a korkedvezményes nyugdíjazási lehetőséget is.

  Borhi Zsombor, Kaposvári alpolgármestere – a fiatalok helyzetére utalva – rámutatott: a munka és a tanulás révén lépésről lépésre haladhatnak előre, s ez teszi lehetővé azt, hogy újabb célokat tűzzenek ki maguk elé. A rendezvényen elismeréseket is átadtak, melyet az országban egyedülállóként 1995-ben a képviseleti-estület alapított. Horváth Zsuzsanna Ildikó, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. munkatársa kapta az Év szakszervezeti vezetője 2015. kitüntetést.

  – 1990-től dolgozik a gyárban, mint minőségi ellenőr, s azóta tagja a szakszervezetnek – hangzott el. – Munkája mellett becsületesen végzi a szakszervezeti feladatokat. 2002-től bizalmi, majd titkárhelyettes, 2010-től titkára az alapszervezetnek, s egyben tagja az üzemi tanácsnak is. Napi kapcsolatban van a gyár minden dolgozójával, kompromisszumkészsége jó, szociálisan érzékeny. A nehéz időszakokban a vasas átlag felett tartja a tagság szervezettségi szintjét. A gyárban van kollektív szerződés, a munkaügyi kapcsolatok rendezettek, a bértárgyalások minden évben megtörténnek és vannak béren kívüli juttatások. A másik díjat Balogh Péternek, az Alisca Terra Kft. Szekszárd HVDSZ 2000 alapszervezeti titkárának ítélték. Évek óta hagyomány, hogy a nehéz körülmények között élő, tehetséges diákok ösztöndíjat kapnak. Az idén 220 fiatal között közel 2,2 millió forintot osztottak ki, az ünnepség keretében csaknem 40-en vehették át az összeget.

Újra gondolná az adózási rendszert

  – Azért az abszurd, hogy ugyanazért a munkáért, a hasonló végzettségű, munkatapasztalattal rendelkező magyar dolgozó az osztrák bér nagyjából egyhetedét kapja – mondta lapunknak Svajda József. Hozzátette: sürgősen újra kell gondolni a hazai bérfizetési gyakorlatot, akárcsak az adózási rendszert. A társadalom 10 százaléka mérhetetlenül gazdag, 40 mérhetetlenül szegény, s újabb tömegek szakadnak le, fiatalok sokaságának jövője kilátástalanná válik. Átgondolt, sürgős lépésekre van szükség
 
Forrás: sonline.hu