Nagyot nőtt a munkanélküliség pár hónap alatt

Az állástalanok 44,8 százaléka tartósan munkanélküli

Éves szinten csökken a munkanélküliség Magyarországon, de az előző negyedévhez képest jóval többen vannak állás nélkül – olvasható a VG Online-on.

 Idén január–márciusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 17 ezer fővel, 348 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 7,8 százalékra csökkent - közölte a KSH. Havi szinten egy 0,1 százalékpontos növekedést jelent, december és február közt 7,7 százalékos volt a munkanélküliség. Tavaly november és idén január között még csak 7,4 százalékos volt az adat, október-decemberben pedig 7,1 százalékos.
 


  A férfiak és nők munkanélkülisége közel azonos szintű volt, a nőket nagyobb mértékű javulás jellemezte. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 117 ezer fő volt, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 62,4 százalékra emelkedett.
 
 A munkanélküliek 18,3 százaléka a 15–24 éves korosztályból került ki, e korcsoport 19,4 százalékos munkanélküliségi rátája 1,6 százalékponttal lett alacsonyabb. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal, 6,9 százalékra csökkent, miközben az 55–64 éveseké 0,4 százalékponttal, 7,0 százalékra emelkedett.
 
  A munkanélküliek 44,8 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,4 hónap volt.
 
   A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint március végén 462 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, 7 százalékos a növekedés az előző év márciusához viszonyítva.
 
   A hét statisztikai régió közül öt régióban csökkent a munkanélküliség, két régióban, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon 1,3, illetve 0,7 százalékponttal emelkedett. A régiók közül háromban – Közép-Magyarországon, Közép- és Nyugat-Dunántúlon – 6,0 százalék, vagy az alatti a munkanélküliségi ráta.
 
   A foglalkoztatás szintje a 15–64 évesek körében valamennyi régióban emelkedett, a legjelentősebben, 4,2 százalékponttal Közép-Dunántúlon. A foglalkoztatási ráta értéke Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb, mindkét régió esetében 66,4 százalék, Észak-Alföldön pedig a legalacsonyabb, 57,0 százalék.
 
Forrás: VG Online