Megmenekült az MKB pénztára, a jegybank is állást foglalt

Havonta ezer forintos tagdíjat kértek a tagoktól

Jól hajráztak az MKB Magánnyugdíjpénztár tagjai, mára az intézmény honlapja szerint meglett a 70 százalékos tagdíjfizetési arány. A négy magánnyugdíjpénztár közül kettő, a Horizont és a Budapest már februárban elérte a végelszámolás elkerüléséhez szükséges limitet. Az MKB havonta ezer forintos tagdíjat kért a tagoktól, és korábban azt javasolta: havonta fizessen mindenki, nem tudni ugyanis, hogy októberben, amikor a jegybank először vizsgálja majd az arányokat, el fogja-e fogadni, ha a tagok előre kifizetnek több havi, vagy egy egész éves tagdíjat – írja a Világgazdaság.

  A Magyar Nemzeti Bank azonban április 24-ei dátummal kiadott egy állásfoglalást a tagdíjfizetéssel kapcsolatos kérdésekről. Ebből kiderül, ha valaki előre befizette a következő hónapok tagdíját, azt a jegybank el fogja fogadni. Azt viszont nem fogadja el, ha utólag fizeti be valaki a korábbi hónapokra a tagdíjat. Ha tehát egy pénztárnak nincs meg például április végére a 70 százalékos tagdíjfizetési aránya, az nem segít rajta, ha a tagok májusban utólag fizetik be a negyedik havi díjat.
 
  A hat hónapos periódust a jegybank úgy vizsgálja majd, hogy minden hónapban veszi a tagdíjfizetési arányt, és ennek veszi a számtani közepét. Ha ez 70 százalék alá esik, elrendeli a végelszámolást. Akkor is elrendelik a végelszámolást, ha egymást követő két hónapban 70 százalék alatti tagdíjfizetést mérnek. A pénztárak úgy nem trükközhetnek, hogy nulla forintban állapítják meg a kötelező tagdíjat, ez ugyanis nem biztosíthat elegendő bevételt az intézmény működéséhez. Annyi könnyebbséget viszont kapnak az intézmények, hogy az arányok kiszámításánál csak a felhalmozási időszakban lévő tagokat veszik figyelembe, a már társadalombiztosítási nyugdíjban részesülő tagoknak nem kell tovább tagdíjat fizetniük. A tagdíjat már is befizetheti a pénztártag helyett, ennek viszont adójogi következményei lehetnek.
 
Forrás: Világgazdaság