Kismértékben javult a BNP Paribas munkavállalói bizalmi indexe

Az index a képzettséggel arányosan emelkedik

A tavaly novemberi 60 pontról, idén tavaszra 62 pontra erősödött a BNP Paribas munkavállalói bizalmi indexe, amely azt mutatja, hogy a  munkavállalók bizakodóbban ítélik meg munkakilátásaikat - mondta Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója, szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

    A Mediánnal közösen készülő index ezután minden negyedévben méri a munkavállalók helyzetét, amely azért fontos a biztosítónak, mivel mintegy 400 ezer, munkanélküliség esetére jövedelempótlást nyújtó biztosítással rendelkezik. Ezzel ennek a piacnak legalább a 30 százalékát tudhatja magáénak - tette hozzá a vezérigazgató.

    Az index a képzettséggel arányosan emelkedik. Az átlagos 62 pont mellett a diplomásoké 72 pont, míg a nyolc általánost végzetteké csak 50 pont. A földrajzi régiók szerint amíg Budapesten 68, a Nyugat-Dunántúlon 64 pontot mutat az index, addig Észak-Magyarországon mindössze 56 pontos.

    Az index 1200 munkavállaló megkérdezésével készül.

    A Cardif egy másik kutatást is végeztetett, ez a legalább szakiskolát végzett, úgynevezett képzett álláskeresők helyzetét mérte fel. Ez a minta 468 fős volt, és a Scale Research készítette.

    Bernát Tamás úgy összegezte a felmérés eredményét, hogy az átlagos munkanélküliség ideje ebben a szférában 15 hónap, és aki munkanélküli lett, az korábban már 2-3 alkalommal is munkanélküli volt.

    A tipikus képzett álláskereső olyan fizikai munkás, akinek a versenyszférában mondtak fel.

    Külön kérdés volt a felmérésben az, hogy miképpen szűnt meg az illető munkaviszonya? A megkérdezettek 37 százalékánál ez közös megegyezéssel, míg 29 százalékánál a munkaadó felmondásával történt. A közös megegyezés azonban csalóka, mivel az ilyen jogcímnél fele-fele arányban a munkaadó illetve a munkavállaló kezdeményezte a felmondást.

    A biztosítónak ez azért fontos, mivel ha a munkavállaló mondd fel, akkor a munkanélküliségi biztosítás alapján nem kaphat térítést - emlékeztetett a vezérigazgató.