Ma még jelentkezhetnek a tanárok a minősítési eljárásra

Akiket az idén nem választanak ki, jövőre újra jelentkezhetnek

Április 30-ig jelentkezhetnek a 2016-os minősítési eljárásra azok a tanárok, akik szeretnének pedagógus II., mesterpedagógus vagy kutatótanár fokozatot szerezni, illetve azok, akik a 2014-es rendkívüli minősítő eljáráson ideiglenesen pedagógus II. fokozatba kerültek, vagy gyakornok fokozattal rendelkeznek, és 2014-ben jött létre a munkaviszonyuk – olvasható az eduline.hu oldalán.

  2015. április 30-ig lehet jelentkezni a 2016-os minősítési eljárásra. A jelentkezési lapot az intézményvezetőnek kell leadni, egy példányban pedig a jelentkezőnek is meg kell őriznie. Kötelező részt venniük az eljáráson azoknak a gyakornok fokozatba sorolt tanároknak, akiknek a munkaviszonya 2014. január másodika és 2015. január elseje között jött létre, illetve azoknak is, akik a 2014. évi rendkívüli eljárás keretében 2015. január elsejével ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba kerültek, és legfeljebb 23 év szakmai gyakorlati idővel rendelkeznek.
 
  Ezzel együtt összesen 30 ezer pedagógus vehet részt a minősítési eljáráson, a résztvevők köréről június 20-ig döntenek, majd tíz napon belül értesítik a jelentkezőket az eredményről. Azok, akiket az idén nem választanak ki, jövőre újra jelentkezhetnek a minősítési eljárásra, 2018. június 30-ig azonban minden, a köznevelésben dolgozó pedagógusnak, pedagógiai szakértőnek és pedagógiai előadónak részt kell vennie az első minősítő vizsgán. Ez alól csak azok kivételek, akik 2023-ig elérik a nyugdíjkorhatárt.
 
  Pedagógus II. kategóriába azok a pedagógus I. fokozatba sorolt tanárok kerülhetnek, akik pedagógus szakvizsgával és legalább 8 év szakmai gyakorlattal, vagy magasabb vezetői megbízással és legalább 8 év szakmai gyakorlattal, esetleg legalább 26 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Mesterpedagógus és kutatótanár az a pedagógus I. vagy pedagógus II. fokozatba besorolt szakember lehet, aki legalább 14 év szakmai gyakorlattal rendelkezik. A mesterpedagógus fokozathoz további feltétel a vezetőpedagógus vagy mentor szakirányú szakvizsga, a kutatótanár címhez pedig a pedagógiai tevékenységhez kapcsolódó tudományos fokozat.
 
 A pedagógus-portfóliót november 30-ig kell elkészíteniük a résztvevőknek, majd ezt meg is kell védeniük - ez teszi ki az összeredmény 50 százalékát. Emellett 20 százalékban számít a munkakör részét képező folalkozás, tanóra megtartása, és ennek értékelése, és 30 százalékban az intézményi önértékelés pedagógusra vonatkozó része, az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés eredménye.
 
Forrás: eduline.hu