Haptákba állítják munkaidő után is a mentőket

Bármikor berendelhetik őket, ha nincs ember a vonuló mentőautókon.

Tavaly decemberben azért állt a bál a főváros környéki településeken, mert kiderült: az Országos Mentőszolgálat kocsikat vont el tőlük, hogy – ahogyan ők mondták – biztosítsák a fővárosban a gördülékeny betegellátást. A mentőket többek között azért irányították át Budapestre, mert egy agyvérzésgyanús asszonyhoz több mint egy órán át nem tudtak segítséget küldeni, és az idős nő a kórházban meghalt. Bár az átirányított kocsikat időközben ugyan visszaküldték, a mentőknek munka után is készenlétben kell állniuk a Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezeten belül – tudta meg a Blikk.

  – Tavaly szeptemberben függesztették ki az új szabályozást az állomásokra, és ezt azóta sem vonták vissza – tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő mentőápolótól, akit ha beosztanak – bajtársaihoz hasonlóan –, otthon kell készenlétben ülnie.
– A másodállásodat is ehhez kell igazítanod, programokat pedig ezekre a napokra nem is nagyon tervezhetsz, hiszen ha hívnak, nincs apelláta, menned kell.
 
  Hogy a személyzethiány miatt ne álljanak le a mentőautók, az igazgatói utasítás szerint minden szolgálatban legalább három mentőápolónak és három mentőgépkocsi-vezetőnek kell haptákban állni. Ha ugyanis a vonuló kocsik aránya 85 százalék alá esik, a vezető mentőtisztnek be kell rendelnie az embereket. Aki pedig nem riasztható, azt a vezetőség akár fegyelmivel is „jutalmazhatja”.
 
  – Elrontottam az egyik műszakcserémet, ezért az éjszakai munka után másnap nappal lettem volna készenléti ügyeletes. Pechemre be is hívtak volna, de egyszerűen képtelen lettem volna helytállni, ezért nem vállaltam – ismerte be az ápoló, aki emiatt valószínűleg fegyelmit kap majd a főnökeitől.
 
  Kerestük az Országos Mentőszolgálatot, hogy megtudjuk, miért vezették be a fárasztó készenléti szolgálatot, de többszöri megkeresésünkre sem reagáltak.

Forrás: Blikk